Desetogodišnji Lukša Uhodić prava je YouTube senzacija. Naime, ovaj dječak od malena gaji veliku ljubav prema kuhanju pa je nedavno na nagovor mame Ivane Bačić, naše poznate DJ Ivess, pokrenuo i svoj YouTube kanal naziva ‘Mali kuhar’ gdje pokazuje svoje kulinarsko umijeće i inspirira drugu djecu da se poput njega tako zaljube u kuhanje. Iako mu je tek deset godina, Lukša već kuha vrlo konkretna jela, a sprema i kolače. Pasta carbonara, rizibizi, palačinke, tiramisu samo su neka od njih.
—Kuhati sam počeo sa sedam godina, a, prvo jelo koje sam spravio bila je kajgana s pancetom i lukom. Tome me je podučio nono. On mi je to uvijek pripremao – priča nam Lukša. Iako se katkada i vrhunskim profesionalcima dogodi da im pri pravljenju kajgane ili omleta nešto pođe po krivu, Lukša kaže da je njemu ipak sve to lako. U kuhanje se, govori nam, zaljubio zbog mame. Uvijek je oko nje u kuhinji, gleda što radi i tako je puno toga naučio.
‘Ima mota’
—Moram ga pustit’ u kuhinju. Sve ga zanima. Najviše kuha upravo sa mnom. Imamo vani đardin pun pomadora, paprika, raznog povrća i uvijek mu je bilo fora poć’ u đardin i nešto ubrat’ i spravit’. Mladi luk i panceta dva su mu glavna sastojka. Ako ne idu u jelo, obavezno su sa strane za grickanje. U biti, prvi put je napravio kajganu bez pancete kad je bio sam doma. Zvao me je da je gladan i rekla sam mu da proba, da sve zna. I tako je počelo. Voli mi pomagati i dam mu uvijek da sam napravi ako nešto nije toliko komplicirano. Rekao je da bi išao u kuhare. Prijatelj koji predaje u školi gledao je njegove videe i rekao da ne može vjerovati koliko Lukša ima mota – priča nam mama Ivana. Lukša najviše voli spremati pastu carbonaru i rizi-bizi, a najdraže su mu jelo polpete u toću.
— Volim kuhati i nikad mi nije dosadno. Volim i ribati te voziti barku – govori nam ovaj svestrani desetogodišnjak, a mama dodaje kako ‘voli papati’ te da je on jedan mali gurman.
—Nema toga što ne voli jesti. Jela uvijek uspoređuje s onima iz vrtića. Uvijek mi kaže je li neko jelo poput onoga koje je jeo u vrtiću ili je bolje – napominje mama Ivana, a nakon toga nam je Lukša i uživo pokazao svoje kulinarsko umijeće. Vrlo je spretno prionuo spremanju upravo svog prvog jela kajgane s pancetom, a onda se pohvalio i tiramisuom kojeg je napravio uz maminu pomoć.
Mali youtuber kuhar
A, kako se ‘Mali kuhar’ odlučio za YouTube kanal?
—Počeo sam kuhati sam, prošla je godina dana od toga i preselili smo se iz Grada u Župu dubrovačku. Onda je mama smislila da napravimo YouTube kanal. A, uvijek mi je govorila da što ću naučiti od youtubera koje gledam, a sad mi je ona sama predložila da ga napravim. I sad sam mali youtuber kuhar – ističe Lukša.
—Gledam nekada emisije poput ‘Djeca kuhaju’, ali i ‘Večeru za 5’ i ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’ i kupim trikove. Za video mi ne treba puno vremena, nekih 20-ak minuta. Mama sve snima – priča Lukša.
—Mama snima, ali sve po njegovim naputcima. On je režiser. Namješta me odakle ću snimati i kako – dodaje mama Ivana. A, nakon ‘Večere za 5 na selu’ u kojoj je Ivana Bačić sudjelovala te tako bila dio ekipe koja je apsolutno oduševila Hrvatsku i Lukši je porastao ‘publicitet’.
‘Boom’ pratitelja
—Nakon ‘Večere za 5’ dogodio se ‘boom’ pratitelja na mom YouTube kanalu, a prije nekoliko sam dana napravio i Instagram. Mami sam pomagao u ‘Večeri za 5’, rezao sam jagode za desert. Mama nije bila nervozna na snimanju – govori nam ‘Mali kuhar’, a pitamo ga i je li popularan u školi i znaju li mu prijatelji da toliko voli kuhanje?
—Iz razreda mi svi znaju. Svi su me gledali na ‘Večeri za 5’. Nekad mi u autobusu priđu i pitaju ‘jesi li ti onaj s ‘Večere za 5’? – ističe simpatični Lukša koji nam otkriva da bi, kad odraste, volio raditi kod nekoga u restoranu. Za sljedeći video, govori, spremat će bijele njoke po želji pratitelja koju je dobio u komentarima ispod svog videa. Više, govori, voli raditi jela nego kolače, a mamin sljedeći zadatak je naučiti Lukšu kako raditi tijesta. Nakon toga će, govori Ivana Bačić, biti spreman za sve.
—Kad je pravio rizi-bizi, pripremila sam mu na stol sastojke koje i sama inače koristim, a on ih je napravio skroz drukčije. Začin ljubavi koji je ključan u svakom jelu da bi bilo dobro, jednostavno je ono što razlikuje jela, to je nešto specifično. Stariji sin Maroje rekao je da su Lukšine rizi-bizi bolje od mojih! – govori nam Ivana.
Za kraj, ‘Mali kuhar’ Lukša Uhodić poručio je djeci da se trude poput njega i postanu samostalni i dobri u kuhinji, ali i da ga zaprate na njegovom YouTubeu i Instagramu.
Iz tiskanog izdanja od 10. studenog 2021.