Hrvatska

MALENICA O PRAVOSUĐU Nedopustivo je da postupci traju dugo i da imamo veliki broj neriješenih predmeta

sudski cekic sud

Svjesni smo nužnosti promjena u pravosuđu. Sustavno smo tome pristupili, da do tih promjena i dođe. Imamo zakonodavne aktivnosti, organizacijski okvir i razvojne projekte, rekao je naglašavajući važnost Zakona o parničnom postupku – rekao je ministar pravosuđa Ivan Mamenica za HRT, govoreći o izmjenama zakona koje bi trebale poboljšati učinkovitost pravosuđa.
Naglasio je i važnost Zakona o parničnom postupku.
-Svjesni činjenice da postupci traju dugo, da imamo veliki broj neriješenih predmeta, kroz Zakon o parničnom postupku ide se za tim da se uvedu rokovi za suce, da se parnični postupak modernizira – rekao je dalje ministar.

Istaknuo je da je građanima važan plan upravljanja postupkom, da stranke na prvom ročištu znaju sljedeća ročišta, dokaze koje treba pripremiti i rokove u kojima ih treba podnijeti. Zakon o parničnom postupku je, kaže, jedan mali dio mozaika koji se slaže da bi pravosuđe bilo učinkovito i efikasno.

Što se tiče rokova trajanja postupaka, oni će biti 2 godine za donošenje prvostupanjske presude, godinu dana za žalbeni postupak, 6 mjeseci pripremno ročište i 2 godine revizija. Vjeruje da će izmjene ovoga Zakona polučiti određene rezultate.

– Nedopustivo je da postupci traju ovoliko dugo, da imamo ovoliko neriješenih predmeta. Mi kao ministarstvo smo odgovorni prema našim biračima, trebamo učiniti sve promjene da se poboljša stanje u pravosuđu i da građani mogu pravdu ostvariti u što kraćem roku – rekao je između ostaloga.
Predsjednik Ustavnog suda je rekao da postavljanje rokova možda nije najbolja ideja, Malenica kaže da Dobronić možda ne gleda cjelokupnu sliku, mozaik koji se slaže.

– Imat ćete pravnu sigurnost, znat ćete u kojem će vremenskom okviru završiti vaš postupak. Bitan je procesni kalendar, odnosno, plan upravljanja postupkom kako bi stranka mogla znati koje je aktivnosti očekuju tijekom postupka – smatra.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist