Zanimljivosti

Malen i ljekovit – znate li što je kumkvat?

kumkvat

Kumkvat je vrsta citrusnog voća iz porodice Rutaceae, slatkastog okusa, a prvobitno je uzgajan u Kini. Postoji više vrsta kumkvata, a najčešće u trgovinama možemo pronaći okrugli kumkvat, narančaste boje koji je nalik naranči. Ono što ga razlikuje od naranče i ostalog citrusnog voća jest to da se jede s korom.

Kumkvat sadrži vlakna, kalij, kalcij, vitamin C, zdrave masti, vitamin A i mnoge druge hranjive tvari, a upravo zbog toga ga danas možemo naći u mnogim oblicima. Primjerice, koristi se u džemovima, žele bombonima, raznim desertima i farmaceutskim lijekovima, piše Dnevnik.hr.

Kumkvat stablo (lat. Fortunella crassifolia) je visoko do 70 centimetara te ima lijepe zelene sjajne listove. Ako se uzgaja u vrtu, može narasti i do dva metra, a često se uzgaja kao ukrasno stablo. Plodovi su izduženi i svijetlonarančaste boje.

Kumkvat nije teško uzgajati jer podnosi širok raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Voli puno sunca i ne podnosi dobro jaki vjetar.

Kumkvat sadnice možete kupiti u poljoprivrednim ljekarnama ili kod nekih privatnih uzgajivača. Mogu se kupiti po cijeni od oko 85 kuna za jednogodišnju biljku i 280 kuna za višegodišnju biljku.

Kako posaditi kumkvat? Sadnicu usadite u tamnu vlažnu zemlju i stavite je na mjesto puno svjetla.

Kumkvat voli:

redovno zalijevanje, ali ne s previše vode
puno sunca
redovno gnojenje
umjerene temperature, do – 12°C.

Razmnožavanje kumkvata možete provesti putem dijela lista ili grančice. Umočite ih u vodu sa šećerom i čekajte dok ne puste korjenčiće, a zatim ih posadite na zasebno mjesto u svježu zemlju.

Biljku trebate svake godine i presaditi, ako im ponestane mjesta u loncu za cvijeće. Tijekom presađivanja pazite da ne oštetite korijen.

Kumkvat svoju ljekovitost pokazuje kroz brojne spojeve koje sadrži:

vitamine A i C
kalij
natrij
dijetalna vlakna
proteine
magnezij
kalcij.

Točan sastav kumkvata u 100 grama je:

70 kcal
0,9 g ukupnih masti, od čega nezasićenih 0,4 g
10 mg natrija
186 mg kalija
16 g ugljikohidrata, od čega 7 g dijetalnih vlakana
1,9 g proteina
43,9 mg vitamina C (73 % preporučene dnevne doze)
62 mg kalcija
20 mg magnezija
6 % od preporučene dnevne doze vitamina A.

Osim ovih sastojaka, kumkvat posjeduje i mnoge aktivne spojeve koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Neki od njih su esencijalna ulja poput limonena, fitosteroli i flavonoidi, navode stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Čudesni kumkvat nam može pružiti niz zdravstvenih prednosti.

Jedna od glavnih uloga kumkvata je regulacija probavnog sustava. Vlakna u kumkvatu pomažu u eliminiranju:

zatvora
plinova
nadutosti
grčeva.

Dijetalna vlakna naš organizam ne može probaviti što potiče rad crijeva, a to za posljedicu ima pravilnu probavu.

Kumkvat je zbog svojeg visokog udjela dijetalnih vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.

Antioksidansi, omega-3 i omega-6 masne kiseline u kumkvatu pripomažu kod održavanja zdrave količine triglicerida u organizmu. Tako je ova čudesna voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa.

U jednom malom kumkvatu ima samo 63 kcal uz smanjen udio šećera. Također, kumkvati ne sadrže puno soli što ne povećava krvni tlak i čuva zdravlje organizma.

Kumkvat (kumquat) kao izvrstan izvor vitamina C jača imunološki sustav te štiti od prehlade, gripe i drugih uobičajenih infekcija.

Kumkvat bolesti rješava brzo i učinkovito. Vitamin C je vrlo važan nutrijent u našoj prehrani koji potiče rad novih stanica te pojačava aktivnost imunološkog sustava kako bi se naše tijelo moglo obraniti od infekcija.

Osim vitamina C, postoji još jedan sastojak koji potiče sintezu tzv. “stanica ubojica” imunološkog sustava. To je pigment beta-kriptoksantin, ističu japanski znanstvenici s Agronomskog fakulteta u gradu Miyazakiju.

Navode i da se većina aktivnih fitokemikalija kumkvata nalazi u kori, pa da je svakako ne izbjegavate prilikom konzumacije.

Kumkvat sadrži visoke količine antioksidansa kao što su vitamini C, A i E, no osim vitamina, sadrži i velike količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, pektin, zeaksantin i mnogi drugi.

Antioksidanti i fitonutrijenti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Zbog svojih iznimno hranjivih tvari, kumkvat snižava povišen kolesterol i trigliceride u krvi što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Kalij u kumkvatu održava dobar protok krvi što je nužno za pravilne otkucaje srca, a poznato je i da su omega-3 i omega-6 masne kiseline od velikog značaja za kardiovaskularno zdravlje.

Redovno konzumiranje uravnotežene prehrane uz puno povrća i voća bogatog antioksidansima, poput kumkvata, može pomoći u dugotrajnom očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Kombinacija antioksidansa i minerala u kumkvatu je idealna za zaštitu kože i kose. Osim što štiti kožu od sunca i kancerogenih oboljenja, kumkvat oslobađa organizam od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bore i nezdravu kožu.

Također, kumkvat sadrži vitamin C koji sudjeluje u sintezi proteina kolagena. To je jedan od osnovnih proteina koji izgrađuju veze među stanicama kože i održavaju njezin mladolik i zdrav izgled.

Vitamin A, koji se nalazi i u kumkvatu, sudjeluje u procesu lučenja sebuma u vlasištu što potiče zdrav rast kose.

Kumkvat sadrži i pigmente iz skupine karotenoida koji štite od štetnog djelovanja UV zraka.

Kumkvat sadrži pigmente kao što su beta karoteni koji pridonose zdravlju očiju. Također, sadrži veliku količinu vitamina A za koji je oduvijek poznato da održava zdravlje očiju i dobar vid u mraku.

Beta karoten i vitamin A djeluju kao antioksidansi u stanicama očiju te sprječavaju nastanak sive mrene ili katarakte.

Gdje kupiti kumkvat? Ako ga želite sami uzgajati, sadnice možete kupiti po cijeni od:

za jednogodišnji – 85 kuna
za višegodišnji – 280 kuna.

Kumkvat (kumquat) možete naći u trgovinama mješovite robe po cijeni od otprilike devet kuna po kilogramu. Međutim, ako želite plod kumkvata iz nekog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nekad ćete izdvojiti i do 20 – 25 kuna za kilogram.

Ako još do sada niste probali ovo čudesno voće, potražite ga u obližnjim trgovinama zdrave prehrane. Bude dostupan i u velikim trgovačkim centrima.

Zreli kumkvat će na sobnoj temperaturi potrajati do pet dana, a u hladnjaku ga možete čuvati i do 21 dan. Ima aromatičan, slatkast i pomalo kiseo okus, ističe dipl. ing. Branimir Dolibašić za portal Nutricionizam.

Možete ga pripremiti na razne načine te konzumirati u obliku soka, džema i voćnih pita.

Foto: Pixabay

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist