Zanimljivosti

MALA BRAĆA POZIVAJU Pogledajte film o fra Ivanu Peranu!

ivan peran01

Dokumentarni film o sluzi Božjem fra Ivanu Peranu, napravljen prigodom 11. godišnjice njegove smrti, bit će prikazan u blagovaonici samostana Male braće u ponedjeljak 22. rujna u 19,30 sati.

Film u trajanju 55 minuta režirao je Sanjin Badurina, a na DVD-u ga je izdao „Video studio Piloto“ i Franjevački provincijalat iz Zadra.

– Sluga Božji fra Ivan Peran tako će opet nakratko uz pomoć ekrana posjetiti blagovanonicu u kojoj je blagovao obnašajući službu gvardijana Samostana Male braće od 1967. do 1973. godine – ističu iz Samostana Male braće, uz napomenu kako je ulaz na projekciju filma besplatan.

Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom, 25. lipnja 1920. godine. S novicijatom na Košljunu, godine 1937., postaje franjevac, u Dubrovniku studira teologiju i tamo je 1943. zaređen za svećenika. Godine 1946. pozvan je u vojsku, ubrzo lažno optužen za rušenje komunističke države, osuđen na smrt strijeljanjem, potom pomilovan prvo na dvadeset, potom na pet godina strogog zatvora.

Nakon održane zatvorske kazne, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj Evanđelja, kao provincijalni ministar, kao voditelj posjetitelja na Košljunu gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog života. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu, 14. rujna 2003. godine.

Sprovodno slavlje obavljeno je na Košljunu, gdje je sudjelovao veliki broj vjernika i časnih sestara te oko 150 svećenika, predvođenih biskupom krčkim, msgr. Valterom Županom i nadbiskupom riječkim, msgr. Ivanom Devčićem. Svi su svojim sudjelovanjem, a neki i riječima, posvjedočili da je umro franjevac sveta života.

U travnju godine 2010. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim, što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. O desetoj obljetnici smrti, u rujnu godine 2013., njegovi posmrtni ostaci preneseni su u košljunsku crkvu.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist