DuList IN

MAKROBIOTIKA Pročitajte ovih šest principa zdrave prehrane!

Mediteranski sajam, Dubrovnik 2014.

Prehrana je dio našeg svakodnevnog života i aktivnost preko koje utječemo na svoje zdravlje i dobrobit u životu. Naša je odgovornost hoće li taj utjecaj biti povoljan ili ne, a makrobiotička načela koja donosi portal Alternativa za vas nam daju alate i kompas za pozitivan utjecaj na vlastito življenje.

U makrobiotičkoj prehrani vodite računa o nekoliko osnovnih principa.

1. Korisite cjelovite namirnice

Cjelovite namirnice su namirnice u svojem izvornom, neprerađenom obliku, iz kojih preradom nisu izdvojeni hranjivi sastojci i koje u sebi nose vitalnost.

Prema makrobiotičkom pristupu, prisustvo hranjivih sastojaka je posljedica vitalnosti i cjelovitosti određene namirnice, pri čemu je važan sinergijski učinak vašeg organizma i namirnice.

Organizam, koji isto predstavlja cjelinu, lakše prepoznaje i koristi hranjive sastojke koji potiču od cjelovite namirnice nego kad su oni izdvojeni iz svoje prirodne cjeline.

Ono što bi svakako u prehrani trebalo izbjegavati su rafinirani proizvodi.

Osim što im je preradom „izvučena“ vitalnost i hranjivi sastojci, takvi proizvodi često sadrže aditive, što nikako ne pogoduje vašem tijelu i zdravlju.

2. Birajte namirnice iz ekološkog uzgoja

Ekološke namirnice najbolji su izbor za vašu prehranu.

Uzgojene su na tlu koje nije tretirano kemikalijama i čiji usjev nije tretiran niti u jednom razdoblju rasta.

Korištenjem ekoloških namirnica izbjegavate izloženost GMO hrani, što postaje sve važnije u današnje vrijeme.

Ekološki uzgojene namirnice imaju veću hranjivost, donose vitalnost i puniji okus.

No, važno je i ono što nemaju u sebi, a to su različiti kemijski elementi i zagađivači, za razliku od konvencionalnih proizvoda.

Ekološki uzgoj namirnica čuva i održava i zdravlje okoliša i planeta u cjelini. To bi nam trebalo biti važno, budući da je Zemlja naše jedino stanište.

3. Poštujte raznolikost

Primjena principa raznolikosti u prehrani ogleda se na nekoliko načina.

Ovaj princip u prehrane možete njegovati:

raznolikim izborom namirnica
različitim načinima kuhanja i korištenja začina
različitim tehnikama rezanja namirnica
kreativnošću u aranžiranju pripremljenog obroka.

4. Prilagodite prehranu godišnjim dobima i vašim potrebama

Ovaj princip podrazumijeva prilagođavanje prehrane klimatskim uvjetima, izborom namirnica te načina njihove pripreme.

Primjerice, zimi ćete odabirati namirnice i načine kuhanja koji griju organizam, a ljeti one koji hlade organizam.

Prilagođavanje prehrane osobnim potrebama je također važno, budući da je svatko od vas jedinstven i različit od drugih.

Individualno prilagođavanje prehrane uzima u obzir vašu dob, spol, vrstu aktivnosti koje upražnjavate u svakodnevnom životu te u konačnici i vaše zdravstveno stanje.

Individualno prilagođavanje ogleda se i u tome da uvažavate različite potrebe drugih osoba.

Tako je moguće u prehrani primjenjivati makrobiotičke principe i biti vegetarijanac, vegan, izabrati mediteranski ili orijentalni koncept prehrane.

Sve je to moguće zbog načina življenja, aktivnosti i podneblja u kojem pojedinac živi.

5. Pridržavajte se pravilnog omjera namirnica

Prema makrobiotičkim načelima, prehrana osoba u umjerenom klimatskom području (u kojem i mi živimo) trebala bi se sastojati od:

30 do 60% cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda
25 do 40% povrća
10 do 20% mahunarki I njihovih proizvoda
10 % čine voće, sjemenke, orašasti plodovi, alge, začini itd.

Ovakvi preporučeni omjeri u prehrani proizašli su iz pažljivog promatranja klimatskih uvjeta, evolutivnog razvoja, fizioloških osobina čovjeka, ali i specifičnih potreba suvremenog života u kojem je čovjek u velikoj mjeri izložen stresu i zagađenom okolišu.

Također, navedene omjere ne trebate shvatiti mehanički i doslovno i svaki obrok kreirati baš u tim „propisanim“ mjerilima.

Oni su smjernica i okvir u kojem se možete kretati, uzevši u obzir sve druge navedene principe.

Primijenite ih, razmišljajući u kontekstu svih dnevnih obroka.

Značajna pozornost se pridaje i načinu pripreme namirnica.

Pritom se namirnice smatraju izvorom vitalne odnosno životne energije, a kuhanje je transformacija te energije pa je stoga važno sačuvati vitalnost hrane i njezine hranjive sastojke.

6. Budite umjereni

Naposljetku, makrobiotički način govori da krajnju kvalitetu određene namirnice određuje i njezina količina.

Niti jednu namirnicu (koliko god bila korisna) ne možete jesti u neograničenoj količini.

Ako konzumirate samo jednu ili nekoliko korisnih namirnica u (pre)velikoj količini, ta praksa može stvoriti jednoličnu prehranu i naškoditi organizmu.

U isto vrijeme, “loša” namirnica, ako je jedete rijetko unutar raznolike cjelovite prehrane, ne može napraviti štetu organizmu.

Otvorenost, prilagodljivost i stalna edukacija neophodne su, kako u prehranjivanju, tako i u očuvanju vašeg zdravlja.

Najčešće zablude vezane uz makrobiotičku prehranu

Kroz svoj rad, zamijetili smo da se uz prehranu prema makrobiotičkim principima vežu i određene zablude.

One su ponekad odraz površnog poznavanja i informiranosti, a nekad i „linije manjeg otpora“, obzirom da kvalitetna promjena navika zahtijeva uložen trud i edukaciju.

1. Makrobiotička hrana je posebna vrsta hrane

Makrobiotika nije hrana već način prehrane i odabira namirnica prema makrobiotičkim načelima.

Hrana koju makrobiotički pristup preporučuje i promovira je cjelovita i ekološka.

2. Makrobiotička prehrana je reducirana prehrana

Pogrešno. Naprotiv!

Prehrana prema makrobiotičkim principima izuzetno je raznolika, što ste mogli sami zaključiti već čitanjem ranije opisanih principa.

Ako primjenjujete makrobiotičke principe u prehrani, prateći i prilagođavajući vaše izbore osobnim potrebama, okolnostima u kojima se nalazite i sl., imat ćete vrlo raznoliku i kvalitetnu prehranu.

Navedeno vrijedi čak i za situacije kada želite riješiti neki veći zdravstveni izazov.

Tada će vaša prehrana biti usmjerena na postizanje navedenog cilja, no još uvijek uz vrlo širok raspon namirnica i načina njihove pripreme.

3. Komplicirano je kuhati prema makrobiotičkim načelima

Opet – pogrešno.

Svako kuhanje zahtijeva vrijeme, a kad odlučite pripremati namirnice prema makrobiotičkim načelima, zapravo krećete u promjenu postojećih navika.

Da, bit će potrebno „presložiti“ vlastiti raspored i dobro se organizirati (u čemu su vam od velike koristi informacije i edukacija).

No, u suštini, kvalitetan obrok pripremljen prema makrobiotičkim načelima uzima jednako vremena kao i priprema bilo kojeg drugog osmišljenog obroka.

A nagrada za trud, uz ukusan obrok, stiže u obliku – zdravlja.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić