Zanimljivosti

MAJSTOR KISTA Obilježavamo stogodišnjicu rođenja Antuna Masle

antun masle01

Na današnji dan 1967. preminuo je veliki dubrovački slikar, Antun Masle. Povodom stote godišnjice njegova rođenja, u Umjetničkoj će se galeriji Dubrovnik 14. prosinca otvoriti velika, retrospektivna izložba ovog umjetnika, čiji je autor Igor Zidić.

Antun Masle osnovnu školu završio je u Orašcu, u Dubrovniku je privatno učio slikarstvo u Koste Strajnića. Diplomirao je 1942. na ALU u Zagrebu. Od 1947. srednjoškolski je profesor u Dubrovniku. Ostvario je opus pretežno u ulju, zadržavajući se u okvirima figuracije. Većinom zaokupljen motivima dubrovačkoga kraja, osobito pastoralnim krajolicima Orašca, slika akademska djela stišane palete te istodobno razvija intenzivan, slobodan namaz bujnoga kolorita. Početkom 1950-ih, približavajući se čistoj boji i arabeski Matissea, razrađuje nove motive, interijer te ljudski i životinjski lik. Istodobno stvara djela ekspresivna, pastozna poteza te, inspiriran Rouaultom, robusnom obrisnom linijom formira plošne segmente zasićene bojom.

U zrelom razdoblju potez usitnjava višebojnim slojevima namaza, motiv na koji se usredotočuje višestruko razrađuje, a pejzaž reducira na motivske fragmente koji postaju samostalnom temom, simbolom cjeline. Stvarajući u osobitom okruženju dubrovačkoga kolorističkoga slikarskoga kruga, izvan onodobnih dominantnih umjetničkih pokreta i središta, osebujnim pristupom motivima i senzibilitetom ostvario je originalnu viziju ambijenta Dubrovnika i okolice. Izlagao je samostalno u Dubrovniku, Zagrebu, Beogradu, New Yorku, s Đ. Pulitikom u Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Beogradu i Ljubljani, na skupnim izložbama ULUH-a i Likuma, Cavtat u djelima jugoslavenskih slikara, Izložba dubrovačkih slikara, Suvremena jugoslavenska umjetnost, Plavi salon, Oktobarska izložba i Suvremena hrvatska umjetnost.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1885. Rođen briljantni redatelj i teatrolog Branko Gavella

Dulist

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Ljetnoj školi brodogradnje

Dulist

Strani policijski službenici i ove godine borave u Dubrovniku!

Dulist