Zanimljivosti

MA BRAVO! Dario Šimunović složio ‘Vilu Palmu’ i vatrogasni dom od kockica

dario simunovic

Sa svojih 13 godina, Dario Šimunović nije imao razloga posjetiti sjedište Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, poznatiju kao ‘Vilu Palmu’. To ga nije spriječilo da je primijeti, pomno istraži i, nakon Dubrovačkog vatrogasnog doma, pretvori u još jednu slikovitu znamenitost Grada od 14.868 kockica, sve to u sklopu Kockus edukacije. Vila Palma poslužila je Dariju kao inspiracija za novu kreaciju od kockica. Izgradnja prave Vile Palme započela je neposredno prije Prvoga svjetskog rata, a dovršena je u jeku rata (1913. – 1915.). Prvotno je bila projektirana kao stambena jednokatnica, međutim tijekom gradnje joj je dodan još jedan kat.

kockus edukacija vila palma 00 dario simunovic

-Nakon što sam sagradio postaju Dubrovačkih vatrogasaca, došao sam na ideju da bih mogao sastaviti i policijsku postaju,Vilu Palmu. Slagao sam svaki dan pomalo, nekada više, nekada manje, a sveukupno mi je trebalo otprilike 30 sati slaganja. Najteže mi je bilo složiti okolinu, a uspio sam je složiti tako da sam otišao do prave postaje i uživo vidio kako izgleda. Cijela postaja, zajedno sa cestom i autima, sastoji se od 14,868 kockica, te je jedna od mojih najvećih kreacija – rekao je Dario koji je tijekom ljeta 2023. godine u sklopu završnog rada Kockus edukacije pokazao svoj talent i složio zgradu Dubrovačkih vatrogasaca.

kockus edukacija vatrogasci 00 dario simunovic

-Trebalo mi je otprilike 20 sati slaganja, ima ukupno 2181 kockice, a najteže mi je bilo složiti unutrašnjost – rekao je nakon što je složio Dubrovački vatrogasni dom. Kockasti vatrogasni dom sadrži sve lako prepoznatljive dijelove pravog doma, uz par manjih dodataka i nedostataka. Zbog manjka fotografija koje otkrivaju sve detalje postaje, stražnje dvorište je složeno kompletno iz mašte, navodi se među ostalim na stranicama Kockusa.

Dario Šimunović stiže iz Lapada. Interes prema borilačkim sportovima razvija kroz redoviti trening juda, a u slobodno vrijeme dok ne slaže nove kreacije na temu Grada, Dario se bavi i notafilijom – skupljanjem stranih papirnatih novčanica. Od ostalih aktivnosti treba istaknuti i da je jedan od pisaca školskog lista Osnovne škole Lapad, gdje 23./24. godine pohađa 8. razred. Nakon vatrogasaca i policije, ostaje pitanje što će iduće Dario složiti. U ovom trenutku nije htio otkriti planove, ali sigurni smo da nećemo dugo čekati odgovor.

Izvor Kockus

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist