GradKoronavirus u Hrvatskoj

LOPUD Empatija i odgovornost mještana otoka

lopud grafiti

Ljudska empatija, ali i društvena odgovornost, najbolje se vide u vremenima krize, bolesti, neimaštine… Ukratko, neizvjesnosti za budućnost. Samoorganizacija, ako je ona na visokoj razini, ključ je uspjeha neke zajednice tijekom teških razdoblja, ali i inspiracija svima nama. Primjer za to je grupa, odnosno zajednica na Viberu nazvana ‘LOPUD – Tema korona’, a koja je na jednom mjestu okupila otočane koji u vremenima pandemije koronavirusa COVID-19 žele jedni drugima pomoći.

Pomoć je osigurana na više razina, mogli bismo reći, poprilično profesionalno, a u samu grupu uključeni su stanovnici otoka, liječnici, pripadnici civilne zaštite… Svi oni koji žele i mogu pomoći. Cilj je grupe je, zapisano je u njoj, na brz i jednostavan način prenijeti informacije poput dostave hrane, plina, lijekova, a sve je organizirano tako da sve dođe još i ‘brže nego da ste sami pošli u butigu’, kako ističu administratori. koji dodaju i to kako je sve ovo zapravo obaveza iz osnova ljudskog roda, solidarnost…

– Za ublažavanje posljedica Koronavirus krize izrazito je važan kolektiv, zajednica. Da se svi maksimalno pridržavamo mjera koje provodi vlada Republike Hrvatske i mjera koje mi predložimo i smatramo potrebnim za Lopud – zapisat će. Lopud je mjesto karakteristično po velikom broju osoba treće životne dobi, koji su u ovom trenu najugroženija skupina u globalnoj pandemiji novog koronavirusa. Stoga je Lopud postao svojevrsna karantena, no takva da se u njoj naprosto u ovom trenutku poželi živjeti. Sustav samoorganizacije toliko je ‘bezbolan’ da se uopće ne osjeća ekstremnost situacije. U grupi, ali i svakodnevnom životu Lopuda rade mnogi angažirani pojedinci, sve kako bi ublažili posljedice svjetske krize na (mikro)lokalnoj razini – stanovnici, civilna zaštita, zdravstveno osoblje radi na ovom problemu. Uistinu, model koji bi se mogao aplicirati i na ostatak Elafita, ali i na veće izolirane skupine, poput primjerice trenutno potpuno izoliranog Murtera.

lopud peticija trafostanica 7

Prenijet ćemo dio osnovne poruke administratora svim članovima grupe LOPUD -Tema koronavirus:

Koronavirus je po život opasan virus za koji trenutno nemamo lijek. Posebno osjetljiva populacija su osobe starije od 60 godina. Na otoku živi preko 75% starijih od 60 godina. Mi smo zapravo starački dom na otvorenom. Ako bi virus došao na otok i proširio se, velika je vjerojatnost da bi sve osobe starije od 60 godina bile životno ugrožene. Također se to odnosi na sve nas ostale, ali u manjoj mjeri. Virus napada dišne organe i uzrokuje nemogućnost samostalnog disanja. Mi na žalost na otoku nemamo aparate koji bi održavali na životu sve ugrožene osobe. U cijeloj Hrvatskoj broj aparata je vrlo mali.

Svatko može biti nositelj virusa, ne morate imati nikakve simptome bolesti, ali virus možete širiti dalje. Jedino realno rješenje u borbi protiv ovog virusa je NE ZARAZITI SE, ne dozvoliti da se zaguše zdravstveni djelatnici i bolnice do pronalazak cjepiva. Apeliramo na sve vas da uvedemo lokalne mjere zaštite na nivou otoka te da ne dopustimo ulazak virusa na otok. Apeliram na vašu odgovornost koju svi zajedno imamo prema našim sumještanima koji se neće moći sami obraniti od virusa. Apeliramo na vaš zdrav razum da se postavimo prema ovome problemu kao da je u pitanju najcrnji scenarij.

Zbog svega navedenog PREDLAŽEMO da uvedemo mjere opreza i pravila ponašanja dok traje korona virus kriza. Nemojmo čekati da nam virus pokuca na vrata, postupimo odlučno u zaštiti ljudi, budućih poslova, otoka…

Upravo uz ovu zadnju poruku zarotirala se i inicijativa, ali su i popisane predložene mjere kojih bi se ‘posramili’ i puno veći sustavi. Poruka je namijenjena svim stanovnicima i prijateljima otoka Lopud, ali vrijedilo bi i da ona obiđe Hrvatsku, jer – rekli bi stari – valja.

lopud rasvjeta 6

Pročitajte predložene mjere…

Svi stanovnici otoka Lopuda s prebivalištem i oni bez prebivališta koji nisu bili na Lopudu u proteklih 2 tjedna, ako žele doći na Lopud i ostati , moraju ići u samoizolaciju od 14 dana ako imaju uvjete za to.
Svi strani državljani, vlasnici nekretnina, koji dolaze na otok a žele ostati na otoku moraju u samoizolaciju u vlastitom trošku u trajanju od 14 dana.

Svim turistima zabranjeno iskrcavanje na otok. Trajanje zabrane 30 dana, uz mogućnost da se produži. Obavijest postaviti na MB Postiru te na info pult prodajno mjesto Jadrolinije u Gružu i internet stranicu Jadrolinije. Sve uz prethodni dogovor s Jadrolinijom.

Sve osobe koje dolaze na Lopud tijekom proljeća da bi pripremili svoje objekte za sezonu, trebaju biti 14 dana u izolaciji koja uključuje striktno uređivanje vlastitih objekata i nakon toga samoizolaciju. Zabranjeno im je šetanje otokom i odlazak dalje od mjesta radova.

Svi sezonski radnici prilikom dolaska na otok moraju biti 14 dana u samoizolaciji i isključivo uz svoje objekte gdje obnašaju dužnosti. Zabranjeno im je šetanje otokom i odlazak dalje od radnog mjesta.

Svi dnevni radnici koji dolaze na otok moraju odmah pri iskrcaju otići na svoje radno mjesto, bez zadržavanja. Zabranjeno im je napuštanje radnog mjesta do samog odlaska s otoka – ova mjera u međuvremenu je promijenjena, ističu nam administratori, a danas glasi: ‘Zabranjuje se dolazak na otok svim dnevnim radnicima’.

Imajući obzira da hotel Lafodija zapošljava najviše sezonskog osoblja, u dogovoru s njima organizirati njihov dolazak na otok hotelskim brodovima iz Brsečina, sa iskrcajem ispred hotela Lafodija. Uvesti zabranu kretanja van radnog mjesta te samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Zabranjuje se odlazak s otoka svim stanovnicima otoka Lopuda, ako nije hitni medicinski slučaj. Trajanje 30 dana.

Sve potrepštine, hrana i sl. će se moći naručiti iz trgovine preko dostave te će se moći preuzeti i platiti preko dostavljača. Za starije i nemoćne će se organizirati dostava do vrata. ( Izbor hrane i potrepština ovisi o trenutnoj ponudi dobavljača ).

Svi lijekovi će se moći naručiti preko dostave u dogovoru s otočkim liječnikom.

Predlažemo osnivanje kriznog stožera kojeg će sačinjavati svi članovi otoka Lopuda, a koji će se dogovarati o svim bitnim potezima putem ove grupe.

Posebno upozorenje onima koji će morati ići u grad Dubrovnik i okolicu da se zadržavaju što kraće, da izbjegavaju fizički kontakt, da budu udaljeni od sugovornika bar jedan metar, da peru ruke što češće, da ne diraju lice, oči i usta.

Tijekom vožnje sa MB Postirom napravite razmak između sebe i sljedećega do sebe. Ne razgovarajte s posadom broda ako ne morate, možda ste zaraženi te možete ugroziti cijelu posadu. Posade su naša žila kucavica u svim trenucima, a posebno sada.

Jedan od prijedloga je da se sve mjere usuglase te da se ovaj tekst prevede i na engleski jezik, te dijeli svima koji eventualno dođu na otok te naravno, postavi na odgovarajuća info mjesta. Vrijedi dodati i to kako su mjere podložne promjeni ovisno o razvoju situacije.

– Virus može eskalirati. Pokušajmo zajedno napraviti sve što možemo da se ne dogodi najcrnji scenarij – zaključak je administratora, uz jednostavnu poruku: ‘Svima sve najbolje. Zdravi bili!’

Mi ćemo samo dodati: BRAVO LOPUD!

 

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist