Kultura

LJETOVANJE 1984.-1997. Izložba fotografa Borisa Cvjetanovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

umjetnicka galerija dubrovnik1

Izložba suvremenog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića pod nazivom Ljetovanje 1984.-1997. bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 28. rujna u 20 sati. Kustosica izložbe je Petra Golušić, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, a autori izbora radova i postava su Boris Cvjetanović i Petra Golušić. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 29. listopada.

Boris Cvjetanović radi ciklus koji se odnosi na periode ljetovanja. Izložba predstavlja izbor od osamdeset i jedne crno-bijele analogne fotografije koje su nastale od 1985. do 1997. godine. Meridijani i paralele nižu se sukladno odrednicama koje su ucrtane u autorovo kretanje: Brač, Pelješac, Zadar, Dubrovnik, Bibinje, Korčula itd. Događa se kontemplativno zapisivanje. Fotograf mjesto svijeta, unutarnji i vanjski život ljudskog bića, bilježi višerazinski. Autor proživljava, budno prati, oštroumno promatra te s lakoćom (nenametljivo tiho) i u mudrosti (mekano/snažno) iscrtava univerzalnu kartografiju. Scene su izreke izvornog uvida – navode organizatori dodajući kako ciklus nastaje u teškoj duhovnoj situaciji, razdoblju prijelaza iz jednog političkog uređenja u drugo i dobu Domovinskog rata. ‘Prostor’ se čita kao mirni teritorij nužan za opstanak humanog (univerzalnog) opstanka dok Cvjetanović prolazi kroz razne situacije i zadržava se tamo gdje treba stati da bi dokumentirao srž.

Radovi Cvjetanovića su ‘internacionalni objekti produktivnog procesa, a internacionalnost, naravno, znači odnos između znaka i bitka…’ (Max Bense) Događa se krajnja neposrednost, apsolutnost i primarnost. Umijeće fotografiranja esencijalan je proces – svjedoči supstancijalni rad Borisa Cvjetanovića koji je istinit u sebi.
umjetnicka galerija dubrovnik
Foto: Facebook/Umjetnička galerija Dubrovnik

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist