Malo tko voli ljeti vrijeme provoditi u kuhinji i spremati nešto po 2-3 sata, a po ovakvim vrućinama teže se i jede nešto masno i kalorično. Lagane salate, riža, tjestenina i tortilje idealni su obroci za spremanje, mogu se ponijeti na plažu i jesti 2-3 dana.
Grčka salata s tjesteninom
Prvo skuhajte tjesteninu (200g) a zatim narežite povrće: jedan krastavac, jednu crvenu i jednu zelenu papriku, 200g cherry rajčica, jedan crveni luk, 150 grama crnih maslina bez koštica. Kad ste oprali i narezali povrće dodaje se glavni sastojak grčke salate – 200 grama feta sira. Začinite s malo peršina i sve dobro promiješajte. Prije posluživanja ostavite da odstoji u hladnjaku na 15-ak minuta. Idealna je za ponijeti na posao ili plažu, a može se jesti za ručak i večeru ili kao prilog. Tu su i razne druge varijante hladnih salata: možete dodavati tunu ili piletinu te povrće i dresinge po svojim željama – ideja je beskonačno.
Tortilje s piletinom
Ukusne su, zdrave i brzo gotove. Potrebno je nasjeckati piletinu i povrće koje volite. Ako želite ići na bijelu varijantu s vrhnjem onda bi od povrća najbolje odgovarale gljive poput šampinjona ili vrganja. Ako idete na crvenu varijantu s umakom od rajčice možete dodati papriku, tikvice koje su idealno ljetno povrće za razne recepte, grah i kukuruz. Začinite po želji, a nakon što smjesu stavite u tortilju možete ih ispeći u pećnici i preliti sirom i vrhnjem ili tostirati.
Rižoto s dagnjama (mjera za jednu osobu)
Potrebno vam je 130 grama dagnji, 1/3 šalica riže, malo maslaca, pola žlice vrhnja, 1/4 šalice maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka, 1 crveni luk (narezan na kockice), pola šalice suhog bijelog vina, 2 šalice špinata, pola šalice ribanog parmezana, crni papar i sol. Na tavi otopite maslac i maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte oko dvije minute. Dodajte rižu i tostirajte je minutu na pojačanoj vatri kako bi otpustila škrob. Dodajte čepnjak i pirjajte oko pola minute. Zatim ide bijelo vine i kuhajte dok ne ispari alkohol, nakon toga šalicu vode ili po potrebi dodajte više te nastavite kuhati miješajući oko osam minuta. Dodajte dagnje i poklopite i ostavite još kuhati šest minuta. Dodajte još malo vode i špinat te kuhajte dok on ne omekša a riža postane kremasta. Maknite rižoto s vatre i dodajte po želji parmezan.
Zapečeni patlidžani s mozzarellom
Trebat će vam količina patlidžana koliko smatrate da će vam biti dovoljno, ali za u nastavku je mjera za jedan patlidžan. Potrebno je pola šalice marinara umaka, 1/4 čajne žlice mljevenog crnog papra, 1/4 čajne žlice češnjaka u prahu, 1/4 čajne žličice soli i 1 šalica ribane mozzarelle te ulje, a najbolje bi bilo ono u spreju. Pećnicu zagrijte na 260 °C, a pleh obložite papirom za pečenje i posprejajte uljem u spreju. Patlidžan narežite na ploške debljine dva centimetra, posprejajte uljem i začinite češnjakom, paprom i soli. Pecite ih oko 15 minuta, nakon toga ih okrenite i ponovno dodajte ulje te vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Nakon toga izvadite lim iz pećnice i smanjite temperaturu na 215 °C. Kriške patlidžana rasporedite na dno zamašćene vatrostalne posude, a potom ih prekrijte s pola marinara umaka i s pola količine mozzarelle. Potom dodajte još jedan red ploški patlidžana i ponovite postupak. Složenac pecite oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i dok ne primijetite mjehuriće.
Žuti kolač
Ako imate želju napraviti nešto slatko, žuti kolač s višnjama ili breskvama idealan je za ljetne dane. Trebat će vam 5 jaja, 1,5 čaša šećera (300 gr), 1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta), 1 čaša ulja (170 gr), 2 čaše brašna ( ukupno 270 gr), 1/2 kesice praška za pecivo, 400 – 500 gr višanja, malo prah šećera za posipanje kolača, vanil šećer, a u mjerama se koristi čaša od 2 dl. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka umutite snijeg i polako dodajte šećer. Dodajte žumanjke pa polako miješajte špatulom, a potom sjedinite sve ostale sastojke. Kada je smjesa postala homogena izlijte je u tepsiju, a višnje ili breskve utopite u smjesu pomoću noža ili vilice. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.