Grad

LJETNO RAČUNANJE VREMENA Noćas pomaknite sat naprijed!

sat naprijed vrijeme

Ljetno računanje vremena u 2016. godini počinje u nedjelju, 27. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 računa kao 3 sata.

U noći sa subote na nedjelju tako ćemo izgubiti jedan sat sna, ali ćemo zato dobiti duže dane.

Zanimljivo je kazati kako neka istraživanja pokazuju da gubitak sna, pa makar i na 60 minuta, ostavlja trag u našem organizmu, što uključuje i povećani rizik od srčanih udara. Neki od savjeta za preduhitriti pospanost i ostale neželjene posljedice mijenjanja sata su izbjegavanje popodnevne kave i alkohola nekoliko dana prije, isključivanje elektronskih uređaja i smanjenje rasvjete na dan mijenjanja sata. također, smanjite temperaturu u sobi kako se ne biste budili tijekom noći. Uz ove savjete, u nedjelju čim se probudite uživajte na svježem zraku.

Također, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju smanjene vidljivosti danju.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. Zbog bolje uočljivosti, vozači mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

Također, uz dolazak ljepšeg vremena u predstojećem vremenu i povoljnih prilika za veće sudjelovanje bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozače ostalih vozila potreban je poseban oprez prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom.

Vozači mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović