Kultura

„Ljetne igre su golem kapital i smiješno je čuti da ih je turizam uništio“

otvaranje igre 33

Hrvatska glumica Anja Šovagović Despot se u razgovoru za Večernji list, između mnogo tema, osvrnula i na stanje na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tako je na pitanje što misli o festivalima odgovorila:

– Model ljetnih festivala teško je uspijevao i onda kada su, recimo, Dubrovačke ljetne igre bile u zlatnim vremenima. I tada je to bila socijalistička megalomanija u kojoj se, međutim, umjetnost znala dogoditi. Zaista se silna količina novca potroši na dvije ili tri premijere izvedene u Dubrovniku, a odigraju se nekoliko puta. Nemoguća je situacija u kojoj ne postoji sinergija kulture, turizma i gospodarstva o pitanju ljetnih nacionalnih festivala. Model će se morati mijenjati, ali ne smanjivanjem dotacija ili programa, nego upravo obratno. Dubrovačke ljetne igre su golem kapital i smiješno mi je kada čujem kako je turizam uništio Igre. Kao da su turisti krivi što radimo loše predstave.

Gdje je izlaz?

U stvaranju maksimalno dobrih uvjeta onome tko će biti na čelu institucije, kao i u stvaranju još boljih uvjeta kreatorima predstava i događanja. U priznavanju vlastitih pogrešaka kao i u prihvaćanju posljedica koje te pogreške za sobom nose. Već mjesecima pričamo o intendantima. A kada smo pričali o predstavi koja je krcata?

Zlatko Sviben dobije sto nagrada za režiju “Unterstadta”, ali ne dobije režije ni na Dubrovačkim ljetnim igrama ni u HNK Zagreb?

Ne valja biti predobar. On nije režiser dosjetki i skandala bez obzira na to koliko je sam po sebi skandalozan. Duboko promišlja što radi, pa je po tome nezanimljiv. S druge strane ga se boje jer kad god režira, napravi dobru predstavu. Umjesto da smo sretni što ga imamo, mi uvozimo redatelje.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist