Hrvatska

Linić smanjuje 240.000 plaća za 200 kuna mjesečno

Slavko Linić

Vlada Zorana Milanovića bi, kako bi smanjila rashode za plaće iz državnog proračuna, mogla smanjiti dodatak na plaću po godini radnog staža sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto. Time bi državni proračun ove godine uštedio 500 milijuna kuna.

Kako piše Jutarnji.hr, ministar financija Slavko Linić predložio je tu mjeru u sklopu rebalansa proračuna za tekuću godinu o kojemu bi u srijedu trebao raspravljati sa svim članovima Vlade.

Iako se tijekom pripreme rebalansa najavljivalo dodatne uštede na plaćama javnih i državnih službenika, o smanjenju dodatka po godini staža nije se govorilo. Novi prijedlog pristigao iz Ministarstva financija bio je tako iznenađenje i za same ministre. Hoće li biti prihvaćen, vidjet će se sutra nakon sastanka u Banskim dvorima. Prođe li, obuhvatit će sve državne i javne službenike kojih je oko 240 tisuća.

Dodatnih 500 milijuna kuna ministar financija želio bi uštedjeti na raznim subvencijama. Najviše prostora za uštede na subvencijama Ministarstvo financija vidi u poljoprivredi, pa se predlaže da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sreže subvencije za 149 milijuna kuna.

Od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka očekuje se rezanje subvencija za 37 milijuna kuna, ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras trebao bi ih smanjiti za 19 milijuna kuna itd. Planirano je nadalje smanjenje raznih materijalnih rashoda za 1,3 milijarde kuna, zatim rezanje kapitalnih ulaganja itd.

Prema prijedlogu ministra Linića, najveće uštede trebali bi ostvariti resori poljoprivrede, prometa i infrastrukture, gospodarstva, zdravstva i obrane. Čuli smo da mnogi ministri nisu zadovoljni prijedlogom rebalansa, pa se sutra, ali i idućih dana, očekuje žustra polemika. Rebalans zato sigurno neće na Vladu ovoga tjedna. Kada se sve skupa zbroji, ukupni rashodi proračuna za 2014. godinu trebali bi se smanjiti za 3,6 milijardi kuna. No, stvarna ušteda nakon ovog rebalansa bit će 400 milijuna kuna.

Razlog tome je što će najveći dio uštede otići za pokrivanje manjkova u zdravstvu. Rebalansom proračuna predviđeno je povećanje rashoda za sanaciju zdravstva za čak 3,2 milijarde kuna. Riječ je dugovima zdravstva iz prošlih godina koji lani nisu do kraja sanirani te o novom gubitku bolničkog sustava koji je stvoren lani. Vlada je lani odobrila 5,6 milijardi kuna potrebnih za sanaciju zdravstva, ali je osigurano i isplaćeno 3,3 milijarde kuna.

I Vlada i ministar financija znali su da lani nije pokriven sav dug u zdravstvu, ali novac za taj manjak nije bio predviđen u proračunu za ovu godinu, pa je to moralo sada biti učinjeno. Trošak sanacije zdravstva mogao bi biti nešto manji ako ministar Rajko Ostojić ispuni novi plan koji od njega očekuje Linić: prema prijedlogu rebalansa, Ministarstvo zdravstva trebalo bi ove godine smanjiti svoje rashode za 600 milijuna kuna.

Na prihodovnoj strani proračuna ne bi trebalo biti značajnijih novosti. Najvažnija stavka za povećanje prihoda i dalje je povlačenje dijela novca iz drugog mirovinskog stupa, točnije uplata zaposlenih s beneficiranim stažom. Riječ je o jednokratnom povlačenju 2,8 milijardi kuna u ovoj i još 2,2 milijarde kuna u 2015. godini.

U Vladi priznaju kako im je sada najvažnije da Europska komisija prizna povlačenje tog novca za smanjenje deficita, jer bi u suprotnom bili u velikim problemima i teško bi zatvorili rebalans. Uz jednokratno povlačenje ranijih uplata, proračunski manjak će se pokrivati i redovitim godišnjim uplatama zaposlenika s beneficiranim stažom. Riječ je o 400 do 450 milijuna kuna godišnje.

Kako će to biti stalni prihod proračuna, ne bi trebao biti problem ni za EK.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist