Županija

LIJEPE VIJESTI Stravča sve mlađa i mlađa!

crkva stravca

Malo se koje ruralno područje može pohvaliti sve nižom prosječnom dobi stanovnika. U mjestu Stravča u konavoskim brdima pedesetak je mještana, a iz godine u godinu raste i broj učenika u područnoj osnovnoj školi, donosi Regionalni dnevnik HTV-a. Stravča je, naime, dom tek nekoliko desetaka Konavljana. No, za razliku od većine drugih udaljenih sela, prosječna dob mještana sve je niža.
– Od 50 stanovnika imamo, mislim, više od 20 mlađih od 20 godina, što je, ja mislim da je nevjerojatno – rekao je Miho Orepić, predsjednik Mjesnog odbora Stravča.
– Netko će se možda začuditi, ali ne bih vam ja mijenjala život u konavoskim brdima ni sa Stradunom, ni ponovno sa Župom – rekla je Neda Orepić.
U inače tihom mjestu, najveselije je pred školom. Prije deset godina, nastavu od prvog do četvrtog razreda pohađala su tri učenika. Danas ih je jedanaest.
– Jako lijepo odgojena djeca, poštuju odrasle, poštuju autoritet, opuštena su, jako su spretna s rukama, dosta su oni rodbinski povezani i jako su dobro raspoloženi jedni prema drugima – rekla je učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Stravča, Katica Lučić.
Učiteljica Rea Vuković naglasila je pak kako najveću razliku vidi na sportskom igralištu.
-Ova djeca su toliko spretna i s loptama i sa svojim rukama, s jednostavnim alatima, jednostavno im sve ide od ruke – rekla je.
-Kako je lijepo biti načelnik Općine Konavle zbog ovakvih stvari, kad je Stravča sve mlađa i mlađa! – prokomentirao je ovu vijest na svom Facebooku profilu konavoski načelnik Božo Lasić.
Što su još za HRT rekli stanovnici Stravče, pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist