Politika

Libertas zaustavio trend odljeva vozača

libertas autobus 1

Libertas vozi turiste i domaće. Svaki deseti stanovnik plaća pokaz – rekao je vijećnik Andro Vlahušić na izvješću o radu Libertasu. Napomenuo je kako svaki peti turist koristi Libertas, a ima besplatan prijevoz kroz Dubrovnik Pass.
-Taksi usluga je postaja javni prijevoz – rekao je kako se bez rješavanja tog problema ne mogu riješiti gužve u gradu.
-Bez da se ta paradigma promijeni i bez da uvedemo za sve stanovnike da je prijevoz besplatan prema povijesnoj jezgri, nećemo ništa riješiti i dok god taksisti besplatno proveze preko Ilijine glavice – rekao je te dodao kako ne treba mijenjati ugovore za agencije za kruzere i za žičaru, ali tko god ide u grad na komercijalan način, trebao bi nešto platiti. Tada ćemo staviti Libertas na zdrave noge, rekao je.
-Najveća gradska firma, ogroman vozni park i ne može zaraditi na 3 milijuna turista i 40 tisuća građana jer smo taksistima i autobuserima dali da besplatno voze kroz grad – rekao je dalje. Libertas ne samo da je izgubio putnike, dodao je, već se na Pilama moraju probijati kroz taksiste.
Anita Bonačić Obradović pitala je koliko je od 307 zaposlenika vozača.
Direktor Franko Mekišić rekao je kako imaju 165 vozača. Trend se okrenuo, rekao je, zaustavljen je odljev te u kolovozu bilježe porast broja aktivnih vozača.
-Priča koja iz firme ide prema van je pozitivnija nego proteklih godina pa se ljudi odlučuju na dolazak – rekao je te dodao kako će broj vozača još porasti te da će se intervenirati dodatno u plaće.
Maro Kristić pitao je za liniju za Bosanku tijekom vikenda. Mekišić je rekao kako povećanje linija nije moguće zbog vršnog opterećenja postojećeg voznog kadra.
Vijećnik Pero Vićan rekao je kako se ne može privatnim firmama naložiti da svojim ljudima kupe abonamenat, ali se može naložiti gradskim firmama.
-Libertas ćemo uvijek subvencionirati, manje ili više. Plaćaju li išta susjedne općine? – pitao je. Vlahušić je rekao kako je bolje imati drugi model jer će se zaposlenicima skinuti 45 eura s plaće.
Marko Potrebica, kao predsjednik NO Libertasa, čestitao je djelatnicima Libertasa, koji su odradili lavovski posao. Situacija nije ni ružičasta, ali nije ni katastrofalna, napomenuo je.
Željko Raguž pitao je je ide li se u smjeru da svaka autobusna stanica ima uređaj za kupnju karata. Misli da bi se trebao razmišljati o tome da se naplaćuje onoliko koliko se vozi jer se isto naplaćuje onome tko se vozi 20 stanica i onome tko ide dvije, tri stanice.

Pročitajte još

Grabovica može primati smeće do kraja 2025.

Andrea Falkoni Račić

Mato Franković: Ljudi, uspjeli smo, čelnik oporbe došao je živjeti u Grad

Andrea Falkoni Račić

PROČELNIK IZRAZIO BOJAZAN Hoće li se naći stručni kadar za Dom Ragusu?