Grad

Libertas će kraj godine dočekati u gubitku, slijedi ukidanje linija?

Autobus

Libertas će 2014. godinu završiti s gubitkom, a kako bi se gubitak sveo na najmanju moguću mjeru provest će se racionalizacija poslovanja, kao i ukidanje linija s gubitcima.
Naime, na nedavno održanoj Skupštini javnog gradskog prijevoznika Libertas razgovaralo se o utvrđivanju cijene javnog prijevoza na gradskim i prigradskim linijama na području Grada Dubrovnika. Na dnevnom redu bilo je i utvrđivanje cijene javnog prijevozu na području općina Dubrovačko primorje, Mljet i Janjina, uz obvezu sudjelovanja Grada Dubrovnika u subvenciji na županijskim linijama koje prometuju na području Grada Dubrovnika, a razgovaralo se i o cijeni prijevoza na području Župe dubrovačke i Konavla. Na dnevnom redu bila je i obnova voznog parka kao i izrada programa restrukturiranja društva.

– Na Skupštini Društva održanoj dana 25. srpnja, utvrđene su cijene koštanja po kilometru posebno za područje Grada Dubrovnika, a posebno za ostale Općine. Obračun plaćanja subvencije vršit će se kao razlika ostvarenog prihoda i rashoda po prijeđenom kilometru do utvrđene cijene koštanja kilometra – rekao nam je direktor Đuro Deranja, dodavši kako je na gradskim linijama utvrđena cijena kilometra od 18 kuna, a na prigradskim 12.
– O stavu predstavnika Općina molimo vas da pitate njih – dodao je naglasivši kako se nije posebno raspravljalo o otkazivanju subvencija za međugradski prijevoz na području Općine Konavle. Podsjetimo, Općina Konavle još krajem prošle 2013. godine otkazala je ugovor s Libertasom za međugradski prijevoz zbog prevelikih troškova koje nije mogla plaćati.
– Za 2014. Općina Konavle je otkazala ugovor i ne plaća više 3 milijuna kuna. Tako da od 8. veljače ove godine ne financiraju javni prijevoz, a mi nekako moramo osigurati ta sredstva – rekao je Deranja dodavši kako ni Općina Mljet nije platila subvenciju za 2012., 2013. te 2014.

– Budući da za te linije nije osiguran nedostatni dio sredstava, sve to rezultirat će da će Libertas poslovnu 2014. završiti u gubitku. S obzirom na to Libertas će poduzimat određene mjere, nastojati smanjiti troškove poslovanja u segmentima u kojima može utjecati i ukidati linije na kojima se ostvaruju gubitci. Cilj i obaveza nam je ostvariti pozitivno poslovanje kako bi mogli ostvarivati sve svoje obveze prema radnicima, dobavljačima, državnim institucijama – dodao je.

Što nam je još rekao Đuro Deranja, a što predstavnici Općina pročitajte u novom broju DuLista.

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist