Kultura

LETILOVIĆ I PEDIŠIĆ ‘Intervencija na spomeniku kulture je stvaranje arhitekture bez forme’

arhitektura bez forme

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u petak se održalo se predavanje ‘Arhitektura bez forme’, a predavači su bili cijenjeni arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić.

Intervencija unutar i na spomeniku kulture, bilo da je on dio zaštićene cjeline ili pojedinačno kulturno dobro, zapravo je stvaranje arhitekture lišene forme. Forma već postoji, a zadaća arhitekta jest useliti unutar nje program koji joj je najčešće stran i koji nikada nije bio u njoj planiran, ubaciti novi život u već postojeće izgrađeni okoliš. Posljedično se mijenjaju metode projektiranja i gradnja je samo jedna od mogućnosti. Projektira se dodavanjem, ali i oduzimanjem, projektira se programom, procesima, komunikacijama, pravilnicima, zakonima i instalacijama. Projekt nastaje na rubu, točno negdje između konzervatorskog pravila vremenskog slijeda povijesnih stilova i usmjerenja, koji bi na svakom spomeniku trebali ostati čitljivi, i novog sadržaja zajedno sa svim zahtjevima koje suvremenost traži, istaknuli su iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

Predavanje je održano organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik, Hrvatske komore arhitekata – Područni odbor Dubrovnik i Umjetničke galerije Dubrovnik

Foto: Miho Skvrce

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist