Kultura

Lero osvojio prvu nagradu Amadeoff festivala

lero mojas045

Studentski teatar Lero dobio je prvu nagradu na Amadeoff festivalu u Zagrebu za predstavu „Mjesečina za Lady Macbeth“ Milana Milišića u režiji Davora Mojaša.

Amadeoff festival je platforma Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo posvećena neovisnom, studentskom i alternativnom kazalištu. Stručni festivalski žiri ovogodišjeg festivala koji je Lerovu izvedbu, u konkurenciji šest predstava i isto toliko kazališta iz Zagreba, Beograda, Mostara i Dubrovnika, proglasio najboljom radio je u sastavu: redateljica Marijana Petković, teatrologinja Višnja Rogošić i glumac Dean Krivačić. Lero je „Mjesečina za Lady Macbeth“ odigrao 7. rujna u dvorištu Prirodoslovnog muzeja, sceni Festivala Amadeo.Obrazloženje žirija:

Vodeći se parametrima cjelovitosti, dosljednosti, izražajnosti, izvornosti i aktualnosti scenskoga ostvarenja, žiri Amadeoff festivala odlučio je glavnu nagradu dodijeliti predstavi 'Mjesečina za Lady Macbeth'Studentskoga teatra Lero iz Dubrovnika. Djelo se u svome verbalnome aspektu oslanja na vizionarske tekstove dubrovačkoga književnika Milana Milišića koji predviđaju tešku svakodnevicu Dubrovnika kao grada pod teretom svoje velike povijesti i svoje 'turističke' sadašnjosti, dok se mizanscenom nastavlja na prepoznatljivo lerovsko kazalište slika – istovremeno meditativno i opojno. Stoga posve neobičnom spregom, uvodeći ponovo govor u upečatljive nijeme okvire Lerove pozornice, odiše uvjerljivom harmonijom mediteranskoga podneblja, njegovom poetičnom strpljivošću, ali i nesalomljivom snagom građana koji daju identitet svome gradu. Uvjerljivost izgovorenoga izvrsno je podržana dinamičnom dramaturgijom koja gledatelju ne dopušta puki zanos, već ga kontinuirano vraća u sadašnjost, dok postojanost i raspon glumačkoga izraza impresioniraju svojim dometom. 'Mjesečina za Lady Macbeth' ima snagu sunčeva svjetla.

Pročitajte još

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist