Kultura

‘LEGENDA O BESKRAJNOM MORU’ Predstava koja odiše mediteranskim šarmom

kmd 2

‘Legenda o beskrajnom moru’ naziv je nove premijere Kazališta Marina Držića predstavljene na konferenciji za medije ovaj ponedjeljak. Održat će se u Kazalištu 19. veljače u 19 sati, potom su reprize 20. i 21. veljače u 11 sati.

Predstava je to, kako su najavili iz teatra, i za velike i za male. Ravnatelj Ante Vlahinić kazao je u par riječi zašto je i kako došlo do ovog zanimljivog projekta.

-Imali smo izvrsnu ‘staru gardu’, a Ivan Plazibat jedan je od redatelja mlađe generacije koji zna što radi i zna što hoće i predan je svom poslu. Kontaktirao sam ga, a birajući naslov među njih par, izbor je pao na dječju predstavu domaće autorice, Olje Savičević Ivančević, te se stvorio jedan ‘lijepi paket’ autorskog djela – kazao je Vlahinić, dodavši kako se sve izrodilo u lijepu priču, koja se nastojala gurati na veliku scenu.

-Vidjet ćete, to je dječja predstava za ‘četiri plus’, dakle mogu je gledati svi od osnovne škole, a sigurni smo da će se i veliki nasmijati. Uz to, odiše meditarnaskim šarmom – dodao je, ističući kako su neki iz ekipe, poput Ozrena Bakotića, prvi put tu, dok su drugi, poput kostimografkinje Petre Dančević (Duša od krumpira), već poznati publici.

‘Djeca su mjerilo prave iskrenosti’
Zadužen za scenski pokret je ‘Kauboj’ Damir Klemenić, a prekrasnu glazbu i ovog puta je osmislila Paola Dražić Zekić. Dizajn svjetla radi Zoran Mihanović. Glazbene brojeve na madolini i gitari odsvirao je i aranžirao Dario Čagalj, dok je glazbeni broj na klaviru osmislio i odsvirao Teo Martinović. Inspicijentica je Ivana Ljepotica.
Redatelj Ivan Plazibat dodao je na Vlahinićeve riječi razlog zašto baš ‘Legenda o beskrajnom moru’.
-U samom odabiru teme i teksta, krenuo sam od svoje prve impresije ovog kazališta, kad mi je gostovala predstava ‘Preobrazba’. Vidio sam da je specifičnost KMD-a u tome što u biti ulazite s mora, sa stražnje strane. Ideja je bila prebaciti more, da probije ovaj snažni kameni zid – kazao je Plazibat, dodavši kako je krenuo iz te ideje za tekst i za predstavu.

-Bio bih najsretniji da scenu možemo izbaciti u luku, da je možemo igrati na mulu od Peskarije, dobro, bilo bi jednom ali vrijedno – nasmijao je sve prisutne Plazibat, dodavši kako je, najjednostavnije rečeno, riječ o tekstu koji se referira na Alisu u zemlji čudesa Lewisa Carolla, kombinirano s Ukletim Holandezom.
Autorski tim složio se: svi će uživati u dobroj energiji koja se kreirala do premijere. Paola Dražić Zekić istaknula je s ponosom kako je ‘najstarija u ekipi’.

-Moram reći da sam s godinama stekla veliko iskustvo, koje me nije pripremilo na ovaj doživljaj. Zahvalna sam što sam mogla raditi s redateljem koji u sebi pomiruje racionalno, razigrano, krajne pristojno i krajnje autoritativno, te s jednom kreativnom i pametnom autorskom ekipom – kazala je ‘tete Paola’, dodavši kako joj je drago što hrvatsko glumište ima perspektivu.

Trostruka uloga u ovoj predstavi, Edi Jertec, emotivno je kazao kako ‘ne možeš glumiti glumu, ne možeš raditi nego iskreno’.

-Djeca su mjerilo, u današnjem vremenu, prave stvari. Iskrenosti. U ovoj predstavi se dogodilo da smo se vraitli na početak, kad smo bili djeca. Prepustili smo se ljudima koje do sad nismo poznavali, te i oni nama. Napravili smo nešto za što se nadamo da će zadovoljiti i veliku i malu djecu – kazao je Jertec, dok je Zdeslav Čotić kazao kako je bio ushićen kad je čuo tko dolazi i s kojim tekstom. Frane Perišin kazao je pak, među sjećanjima na njegove davne dječje predstave, kako ima veliku tremu, dok je Nika Burđelez zaključila kako ‘neće puno otkrivati’. Stoga, uživajte na premijeri!

Tko glumi u predstavi?

Kapetan Đivo, Admiral Dizgracija: ​FRANE PERIŠIN
Čiopa, djevojčica​: NIKA BURĐELEZ
Bova, mornar​: ZDESLAV ČOTIĆ
Lanterna, mornar: ​HRVOJE SEBASTIJAN
Pjero Marinero, dječak mornar​: BOJAN BERIBAKA
Suha krpa na dnu mora, barmen; Kijerna stokilašica​: EDI JERTEC

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist