Županija

LASIĆ O SELEKTIVNOM PLAĆANJU ‘Želimo zadržati ljude na selima pa smo ih oslobodili komunalne naknade’

lasic001

Bilo bi zanimljivo kad biste pitali načelnika Općine Konavle Boža Lasića koji su kriteriji za plaćanje komunalne i vodne naknade. Zašto je se plaća selektivno samo za Močiće, Čilipe i Grudu, a za ostala sela ne? – zapitao se jedan čitatelj DuLista (podaci poznati redakciji). Iako bi se na prvu moglo pomisliti da su pojedina mjesta u Konavlima u ponešto povlaštenom položaju, kako nam je pojasnio konavoski načelnik Lasić, to ipak nije tako.

— Točno je da u Konavlima selektivno naplaćujemo komunalnu i vodnu nakadu, ali to nije nikakva tajna. Otkako je Općine, komunalnu naknadu plaćala je samo Zvekovica, Cavtat i Obod. S vremenom smo odlučili proširiti obuhvat plaćanja komunalne naknade na Čilipe, Grudu i Močiće. U mjestima gdje se odvozi smeće, gdje je poprilično sređena komunalna infrastruktura, najvjerojatnije ćemo napraviti izmjeru za komunalnu naknadu i za sva okolna sela. Ali, nećemo naplaćivati komunalnu naknadu ni na Konavoskim brdima, ni na selima koja su periferna, rubna, a pogotovo onima prema granici, tj. svim onim selima koja nisu aktivna i urbanizirana – rekao je za DuList načelnik Lasić dodavši kako je to vid želje Općine kako bi stanovnici ostali u tim selima.

‘Želimo pomoći ljudima’

Želja im je, naglasio je Lasić, da Konavljani koji žive u selima, imaju što manje troškova pa i u toj sferi komunalne naknade. Ali, u mjestima koja su urbanizirana, a to u sigurno Čilipi, Močići, Gruda, Cavtat, Obod, Zvekovica, tu će, istaknuo je, naplaćivati komunalnu naknadu.

— Nije se htjelo ništa posebno selektivno naplaćivati, već smo željeli na taj način pomoći ljudima koji žive na selu da je ne moraju plaćati. Po mome bismo ljude koji u njima žive trebali nagraditi, a ovo je samo jedan od načina. Osim toga, kada bismo naplaćivali tim perifernim mjestima, to bi bili neznatni iznosi. Pa veća bi bila poštarina nego komunalna naknada. To je politika općine i dok je ove lokalne uprave u Konavlima, nećemo na tim selima naplaćivati komunalnu naknadu. Inače, za one koji plaćaju komunalnu naknadu, riječ je o iznosima od 100, 200 kuna u tri mjeseca – rekao je načelnik Lasić naglasivši kako će početi i s naplatom komunalne naknade i u Moluntu kada završe radove na kanalizaciji.

Općina Konavle, pojasnio je Lasić, od naplaćenog iznosa komunalne naknade, pokriva troškove javne rasvjete, odvodnje, održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a može se na temelju odluke predstavničkog tijela (Općinskog vijeća) koristiti i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ako se time ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture.

Problem s vodnom naknadom

Ali, istaknuo je načelnik Lasić, imaju jedan problem po pitanju naplate vodne naknade.

— Mi smo zakonski dužni uz komunalnu naknadu slati i račune za vodnu naknadu koji uopće nama direktno ne dolaze. Dođu tek posredno ako nešto Hrvatske vode ulažu na području Općine. A, i tu je riječ o prihodu Hrvatskih voda. Mi smo za potrebe Hrvatskih voda dužni slati taj račun, a onda se ljudi čude i ostanu zbunjeni te ne znaju o čemu se radi pa viču na Općinu. Jedinice lokalne samouprave dužne su dostaviti Hrvatskim vodama u digitalnom obliku podatke o obvezniku i osnovici komunalne naknade koja se naplaćuje prema propisima o komunalnom gospodarstvu, do 15. ožujka svake godine – pojasnio je Lasić.

Čitatelj DuLista kojega je posebno zanimala ova tema o naplaćivanju komunalne i vodne naknade također nam je istaknuo i kako se unutar sela u kojima se ove naknade naplaćuju, i dalje plaća selektivno, tj. da ne plaćaju sve kuće. Načelnik Božo Lasić istaknuo je kako to nipošto nije istina.

Pet zona

— Svatko od naših sumještana može doći u Općinu i provjeriti svaki detalj. Mi za svaku kuću imamo njezinu fotografiju i točan izmjer, sve podatke, tako da svatko može za sebe pitati. Naravno, može se dogoditi da je netko greškom preskočen, ali načelno, nitko tu nema neke posebne uvjete plaćanja – naglasio je načelnik Lasić.

Inače, plaćanje komunalne naknade u Konavlima je, kao i u drugim općinama, uređeno Odlukom o komunalnoj naknadi te su po tom pitanju Konavle podijeljene u pet zona. Prvu zonu čine područje Cavtata, Donjeg Oboda i dijela Zvekovice južno od magistrale. Drugu zonu čine područje Gornjeg Oboda dijela Zvekovice sjeverno od magistrale, Čilipa, Močića, Grude i Molunta. Treću zonu čine područje Komaja, Popovića, Radovčića, Poljica, Pločica i Mikulića. Četvrtoj zoni pripadaju područje Uskoplja, Gabrila, Drvenika, Mihanića, Pridvorja, Lovorne, Ljute, Dunava, Dubravke, Vodovađe, Paljeg brda i Zastolja. Peta zona ujedno je i oslobođena plaćanja komunalna naknade, a u njoj se nalaze područje Konavoskih brda, Gunjine, Bana, Gornje Dubravke, Dunava Krajnjih, Vitaljine i Đurinića, vidljivo je iz Odluke o komunalnoj naknadi za 2019. godinu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 27. svibnja 2020.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist