Hrvatska

LANI U STUDENOM Izdano 800 građevinskih dozvola

radovi sezona radnik gradjevina baustela posao 270615

U studenome 2019. godine izdano je 800 građevinskih dozvola (647 za zgrade i 153 za ostale građevine), što je 2,6 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine (2,2 posto više kod zgrada i 4,1 posto više kod ostalih građevina). Time je nakon stagnacije u kolovozu i međugodišnjeg pada u rujnu i listopadu prošle godine, ponajprije uzrokovanog nižom dinamikom izdavanja dozvola za ostale građevine, u studenome ponovno uspostavljen rast ukupnog broja izdanih dozvola koji je bio kontinuirano prisutan u prvih osam mjeseci prošle godine. Pritom je u studenome prošle godine zabilježen još snažniji međugodišnji rast predviđene vrijednosti radova (za 85,7 posto) koji je bio izrazitiji u niskogradnji (132,7 posto) nego u visokogradnji (42,1 posto). Štoviše, predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama u vrijednosti od 2,7 milijardi kuna najviši je mjesečni iznos od svibnja 2009. godine, što upućuje na vjerojatno izdavanje građevinskih dozvola za veće infrastrukturne projekte, ističu iz HGK.

Sumarno je u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine u odnosu na isto razdoblje 2018. godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 5,6 posto (4,5 posto kod zgrada i 11 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 28,7 posto (18,9 posto kod zgrada i 43,1 posto kod ostalih građevina). Znatan rast broja izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine i osobito visok rast predviđene vrijednosti radova sadržane u tim dozvolama upućuje na dinamiziranje izdavanja dozvola za veće infrastrukturne zahvate, što je povezano s većim korištenjem sredstava iz fondova EU te s fokusiranjem države na obnovu i izgradnju prometne infrastrukture, ponajprije željezničke. Ipak, u strukturi ukupne predviđene vrijednosti radova i dalje se pretežit dio vrijednosti radova (55,1 posto) odnosi na radove na zgradama.

U studenome prošle godine zadržana je visoka dinamika u kretanju broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama čiji se broj već 12 mjeseci zaredom kreće iznad tisuću stanova mjesečno. Tako je u studenome 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj dozvola za stanove povećan za 11,8 posto, a u prvih jedanaest mjeseci te godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 28,2 posto. Pritom se bilježi smanjenje prosječne površine stana s 96,4 četvorna metra koliko je iznosila u 2018. godini na 91,0 metara koliko iznosi u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine. Riječ je o zadržavanju visokog interesa investitora za ulaganja u stanogradnju temeljenog na rastu cijena stambenih nekretnina, odnosno na narasloj potražnji za stambenim prostorima u okolnostima rasta zaposlenosti, plaća i dostupnosti povoljnih stambenih kredita te provedbi državnih poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Podaci o kretanju broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđenoj vrijednosti građevinskih radova upućuju na to da će se i u idućem razdoblju nastaviti dinamičan rast građevinske aktivnosti, čiji pun zamah sputava nedostatak potrebnih radnika određenih struka.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist