Aktualno

KUPILI PROSTOR ZA 1,4 MILIJUNA EURA Turistička zajednica seli u Atlant, TIC ostaje na Brsaljama

atlant centar

Turistička zajednica grada Dubrovnika u dogledno će vrijeme s Brsalja preseliti u Atlant centar. Datum preseljenja, ističu za DuList iz gradskog TZ-a, još uvijek nije preciziran s obzirom da se kupljeni prostor mora minimalno prilagoditi njihovim potrebama. Inače, riječ je o prostoru veličine oko 310 metara kvadratnih koji je kupljen za 1,4 milijuna eura, točnije za 1.421.000,00 eura. Ta će kvadratura, napominju, zadovoljiti sve potrebe Turističke zajednice grada Dubrovnika, budući da će Turističko-informativni centar (TIC) ostati na postojećoj lokaciji na Brsaljama. Zgrada na Brsaljama – predmet spora No, zgrada na Brsaljama je i dalje uvijek predmet povrata. Prema posljednjim informacijama, Grad Dubrovnik još uvijek nije zaprimio odluku Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u vezi spora, a koji se tiče manjeg suvlasničkog dijela. Zahtjev za povrat imovine oduzete za vrijeme komunističkog režima podnijeli su još 2003. godine nasljednici Đorđa Draškovića, nekadašnjeg vlasnika polovice bivše upravne zgrade Vrtlara na Pilama. Rješenjem Državne uprave iz 2017. godine, pisali smo ranije, nasljednicima je vraćeno malo manje od pola ove vrijedne nekretnine, točnije 36/90 njenih dijelova. Međutim, na takvu odluku žalili su se i nasljednici i Grad Dubrovnik. Potvrdili su nam to prije dvije godine i pravna zastupnica podnositelja zahtjeva za povrat imovine Branka Skansi Ratković i Grad Dubrovnik.

-Godine 2017. vraćeno im je malo manje od pola nekretnine, točnije 36/90 dijelova zgrade. Nije vraćeno jednom nasljedniku, na što sam se žalila, ali se žalio i Grad Dubrovnik. Sad je to sve pred Upravnim sudom u Splitu. Mi smo se žalili za taj jedan mali dio koji nam sad nije ni bitan jer tu ima dosta prostora – objasnila nam je svojevremeno odvjetnica Skansi Ratković.
Na ovu temu iz Grada Dubrovnika su također tada potvrdili kako se rješenjem Ureda državne uprave iz 2017. godine ovlaštenicima naknade dala u vlasništvo predmetna zgrada za 36/90 suvlasničkog dijela, dok su u preostalom dijelu odbijeni.
– Rješenjem Ureda državne uprave iz 2017. podnositeljima zahtjeva, obitelji Drašković, daje se u vlasništvo gore navedena zgrada umanjena za površinu platoa – trga Brsalje za ukupno 36/90 suvlasničkog dijela, dok su za preostali suvlasnički udio podnositelji zahtjeva odbijeni. Trenutno je Grad Dubrovnik upisan kao vlasnik cijele zgrade, a obzirom da je postupak povrata još uvijek u tijeku, nije moguće prejudicirati za koliki suvlasnički dio će Grad Dubrovnik ostati upisan. Sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, za onaj suvlasnički dio za koji podnositelji zahtjeva budu pravomoćno odbijeni Republika Hrvatska može po čl.77 Zakona o naknadi pokrenuti postupak kako bi se utvrdila kao vlasnik na preostalom suvlasničkom dijelu – objasnili su iz Gradske uprave.
No, u međuvremenu je, krajem 2022. godine, odbijen tužbeni zahtjev Grada Dubrovnika te je potvrđeno rješenje o povratu ovlaštenicima naknade za 46/90 suvlasničkog udjela zgrade, dok je potom Grad Dubrovnik uložio žalbu pred Visokim upravnim sudom. Ta se presuda još uvijek čeka.

Banner 300x250 DU 1

Stav vlasnika prije 12 godina
Podsjetit ćemo i kako je DuList na ovu temu još 2012. godine razgovarao s jednim od sedam nasljednika polovice kuće na Pilama, Đorđom Draškovićem iz Trebinja, nećakom imenjaka Đorđa Draškovića, nekadašnjeg vlasnika polovice ove zgrade .
– Nama je ta kuća oduzeta nacionalizacijom. O tome se slabo pričalo otkad su nam kuću uzeli komunisti, to je bilo i više nije bilo, ako me razumijete – rekao nam je tada nećak Đorđo. -Moj stric Đorđo je živio u Dubrovniku, radio kao trgovac čitav svoj život, a u Dubrovniku je i pokopan – objasnio je tada. Nije znao reći bi li mu bio draži novac ili vlasništvo, ali je bio jasan u želji da vrati natrag ono za što smatra da mu prema zakonu pripada. -Čekali smo 60 godina, ali privatno vlasništvo je privatno vlasništvo. Tako je dosudio sud. Ono što jest jest, zna se da je to bilo stričevo. A što je još bilo njegovo u Dubrovniku, tko to zna? Je li on nekome poklanjao neku kuću ili zemlju, ja o tome slabo znam. Želimo što prije tu kuću vratiti u posjed. Zamislite da ste nešto stvorili i imali, to je bilo vaše, a onda vam je to netko uzeo – istaknuo je prije 12 godina za naš tjednik jedan od nasljednika.

Pročitajte još

‘JEDINA ZEMLJA’ Projekcija potresnog dokumentarca u kinu Visia

Dulist

Srećko Zvono dobio zasluženo priznanje nakon 44 godine rada u zdravstvu

Dulist

Lani rođeno najmanje djece od 1991., sve županije s negativnim prirodnim prirastom

Dulist