Aktualno

Kuna po kuna – hladan tuš!

naplata tuseva naslovna 110813

Ljeto u Dubrovniku znači ono dobru staru poštapalicu – ljetne radosti, ali sve češće i jednu novu – ljetne žalosti.

Naime, nakon što smo prošli tjedan pisali o tome kako je hotel Neptun pronašao 'kreativan način' da sa 109 ležaljki više nego što to smije po dozvoli Vijeća za koncesijsko odobrenje Grada Dubrovnika, 'obeshrabri' domaće ljude od kupališta; jer de facto nemaju gotovo nigdje za ostaviti svoje stvari; na redakcijski e-mail ne prestaju stizati brojne reakcije i pritužbe na razna ponašanja bilo hotelijera bilo koncesionara i/ili ugostitelja na pojedinim plažama.

Iako bi se o (ne)utemeljenosti nekih dalo raspravljati, svaki upit nam je vrijedan provjere, pa su nam tako građani skrenuli pažnju i na problematiku naplate tuširanja na plažama.

Dvije kune za 30 sekundi

Naime, prema našim saznanjima užitak skidanja soli sa sebe nakon dana u moru, platit ćete na tri dubrovačke plaže – Copacabani, Banjama i Sv. Jakovu. Kako doznajemo, na Copacabani su naplatu čak ukinuli početkom srpnja na dva tjedna, da bi se kasnije vratili 'u velikom stilu' s naplatom dvije kune za trideset sekundi tuširanja (!?), a pita se naš čitatelj 'što točno može oprati za 30 sekundi vremena'. Na Banjama će vas to koštati duplo manje, za duplo više vremena, odnosno jednu kunu za otprilike jednu minutu tekuće vode, dok na Sv. Jakovu dobijete 30 sekundi za jednu kunu.

Iako je naizgled riječ o malim iznosima, osim principa same problematike, naše čitatelje najviše smeta činjenica da kako bi se otuširali uopće MORAJU imati kovanice na kupanju, a jedna od primjedbi na ovakvu praksu naplaćivanja odnosila se i na općenitu cijenu usluge u spomenutim objektima, o čemu je duList već pisao.

Podsjetimo, nije tajna kako su cijene primjerice kave i pive, recimo to ljubazno, daleko veće od standarda  prosječne plaće jednog prosječnog Dubrovčanina.

Bez računa se – brojčanik

Još jedna od primjedbi našeg čitatelja bila je i činjenica da nakon tuširanja nigdje ne dobije račun za takvu uslugu, a u točnost takvih navoda uvjerila se i naša ekipa. Na sve tri lokacije naplata se vrši putem automata, a kako su nam rekli iz stručnih krugova, fiskalni račun u takvim slučajevima nije zakonska obveza.

– Ako se naplata vrši putem automata, račun nije nužan. Prema zakonu o fiskalizaciji, usluga naplate putem automata ne podliježe fiskalizaciji – rekao je naš sugovornik uz dodatak kako ti automati ipak nisu izuzeti od nadzora Porezne uprave, te kako moraju imati i brojčanik.
– U svim takvim slučajevima, bilo da je riječ o primjerice biljarskim stolovima, ili pak tuševima na plaži, Porezna uprava mora na određeni način plombirati brojčanik kako se ne bi mogao resetirati po želji korisnika – zaključio je naš sugovornik.

Od Porezne uprave do zaključenja broja pak nismo uspjeli doznati na koji način je regulirana naplata u državni proračun na ovakvu uslugu, ali obzirom na odlučnost koju su financijski inspektori pokazali u posljednje vrijeme na obali, teško je vjerovati da bi se netko 'kockao' s tako drakonskim kaznama…

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist