Hrvatska

KUNA, ALI BRITANSKA Fotograf prepoznao svoje djelo na motivu ‘hrvatskog’ eura

euro kuna 5

Krajem radnog tjedna Vlada je javnosti predstavila kako će izgledati hrvatske kovanice eura na kojima će biti motivi hrvatske šahovnice, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljice.

Autor najboljeg dizajna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković, a za svoj pobjednički motiv s likom kune dobio je 70.000 kuna. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna. Ukupno je nagrađen sa 140 tisuća kuna. Međutim, njegova ‘kuna’, koja uopće nije hrvatska kuna, izazvala je salve smijeha uz komentar kako se radi o već viđenome, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, korisnici Twittera su primijetili da je motiv s eura praktički preslik već objavljene fotografije kune u divljini, britanskog fotografa ptica i divljih životinja – Iaina H. Leacha. Autor fotografije, inače priznati wildlife fotograf koji fotografira i za primjerice, National Geographic, također se uključio u raspravu uz poznati britanski humor.

– Hvala što ste mi javili. Ne znam što mogu učiniti, možda će mi poslati besplatnu kovanicu – našalio se u komentaru Leach, čiju fotografiju kune koja se penje po grani dobijete kad na Googlu ukucate ‘pine marten side view’. Pine marten je engleski naziv za kunu zlaticu.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist