Zanimljivosti

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

kumkvat 1

Kumkvat s godinama postaje sve popularniji, kako na hrvatskim tržnicama, tako i na balkonima. Sve je više vole u Dalmaciji zbog snažne arome i ugodno kiselkasto-gorkastog okusa. To citrusno voće veličine cherry rajčice jede se s korom, no prije toga valja ga dobro oprati. Sumnjate li na pesticide, ostavite kumkvat desetak minuta u vodi sa sodom bikarbonom pa ga dobro isperite, piše Pun Kufer.

Slasnim malim narančama ne manjka vitamina i minerala. Sadrže vitamine C i A, kalij, natrij, magnezij i kalcij. U ljekovite svrhe kumkvat se koristi protiv probavnih tegoba poput zatvora i nadutosti, dijabetesa, kao i tegoba i bolesti krvnih žila. Dok haraju gripe i prehlade, preporučuje se za ‘bildanje’ imuniteta. Prilikom kupnje birajte narančaste plodove bez oštećenja ili sumnjivih mrlja.

Osim što se jede sirov, jede se i ušećeren, kuhan u kompotima i pekmezima, dodaje se kolačima, ali i pečenjima. Oni koji ga kušaju prvi put često se iznenade kad shvate da je kora slađa od unutrašnjosti, što nije slučaj s narančama.

U Aziji ga jedu tako da ga najprije protrljaju prstima kako bi se oslobodila aromatična ulja pa stave u usta i pljuckaju koštice. Možete ga i narezati pa izvaditi koštice te poslužiti u voćnim salatama. Marmelada od kumkvata dušu je dala za mazanje na palačinke i uživanje uz vrući čaj od đumbira. Pomoću kumkvata Kinezi se rješavaju kašlja i grlobolje tako što ga cijede i sok dodaju čaju s medom, zbog čega je i kod nas poželjan zimi.

Pročitajte još

SVJETSKI JE DAN NEPUŠENJA Kutija cigareta dnevno skraćuje život za čitavo desetljeće

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1994. Dinar zamijenjen kunom

Dulist

Deset učenika iz DNŽ sudjelovalo na Državnoj razini 67. natjecanja mladih tehničara

Dulist