Grad

‘Kulturno vijeće će ponovno činiti stranački poslušnici’

Ivan Viđen i Igor Miošić

Članovi KLGB Srđ je grad danas su se sastali s novinarima kako bi prokomentirali jučerašnji postupak izbora članova kulturnog vijeća Grada Dubrovnika, jedne od točaka Gradskog vijeća.

– Prije nepunih mjesec dana obavijestili smo dubrovačku javnost o stranačkom kadroviranju takozvanog Dubrovačkog dogovora, kada je Odbor za izbor i imenovanja Gradskoga vijeća, suprotno zakonskim odredbama u Upravna vijeća ustanova u kulturi, predložio redom stranačke pripadnike bez priloženoga životopisa. Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kuturi, naime, sasvim jasno u članku 3. propisuje da ‘Upravna vijeća…imenuju predstavnička tijela osnivača…iz reda uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika.’ Gradsko vijeće potvrdilo je tu očito protuzakonitu odluku, tako da umjesto uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika Upravne odbore ustanova u kulturi čine osobe raznih drugih obrazovnih profila (liječnici, službenici i tajnice lokalnih stranačkih ogranaka….) – istaknuo je na konferenciji među ostalim Igor Miošić, nositelj KLGB Srđ je naš.

– Na konferenciji za medije održanoj prije pretprošle sjednice Gradskoga vijeća (30. studenoga) obavijestili smo javnost o igrama oko Kulturnih vijeća kada je Odbor za izbor i imenovanja, mimo ovlasti odeđenih Poslovnikom, poništio već započeti proces imenovanja članova Kulturnih vijeća u trenutku kada su prijedlozi po javnom pozivu već bili pristigli i kada je samo trebalo odabrati među predloženim kandidatima. Gradonačelniku nije odgovarao sustav u kojem 25 nezavisnih kulturnih i umjetničkih djelatnika ima utjecaja na kreiranje kulturne politike Grada te je (naravno, uz svesrdnu podršku takozvanog Dubrovačkoga dogovora) odlučio ukinuti kulturna vijeća po djelatnostima u kulturi i umjesto njih instalirati jedno jedino Kulturno vijeće kojega će, kako se ispostavilo na jučerašnjoj sjednici, ponovno činiti stranački poslušnici – istaknuo je Miošić.

Kako bi tzv. Dubrovački dogovor po želji Gradonačelnika mogao od Kulturnoga vijeća učiniti zavisno tijelo koje će ubuduće voditi kulturnu politiku u skladu s vizijama Gradonačelnika bilo je ponovno potrebno izigrati demokratsku proceduru, naglasio je Miošić.

– Poziv za predlaganje kandidata objavljen je 7. siječnja ove godine, s rokom do 17. siječnja i u njemu je bilo nedvosmisleno propisano da pravo predlaganja kandidata imaju ‘javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija’ te da kandidati moraju biti ‘kulturni djelatnici, umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija, koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva zbog kojih je Vijeće osnovano’. Ne ulazeći u kvalifikacije i sposobnosti izabranih članova Kulturnoga vijeća, mora se istaknuti kako je forma izigrana na više načina kako bi se postigao željeni cilj – naglasio je na konferenciji Ivan Viđen, vijećnik liste Srđ je grad.

– Kao prvo,četiri od imenovana člana predložili su predlagatelji koji na to nemaju pravo jer se ni u širem smislu ne mogu podvesti pod ‘javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija.’ Jednoga od izabranih kandidata predložila je jedna osnovna škola, jednoga je predložila novinarska strukovna udruga, jednoga udruga za očuvanje baštine turizma, a jednu kandidatkinju predložila je tradicijska udruga koja čak nema niti sjedište u Dubrovniku (već u Bosni i Hercegovini) – nadovezao se Miošić.

– Na sjednici je Odbora takozvani Dubrovački dogovor predložio glasovanje u paketu o svih sedam potrebnih članova Kulturnoga vijeća po njihovom prijedlogu, odbivši razmatrati prijedloge ostalih predloženih kandidata i pojedinačno glasovati o svakome. Da bi se to moglo provesti, članovi odbora tzv. Dubrovačkog dogovora većinom su glasova odlučili o načinu glasovanja, a kada su izglasovali svoje kandidate za članove vijeća u paketu zaključili su kako za ostale predložene nema smisla niti proučiti njihove kandidature, a kamoli ih staviti na glasovanje – nadodao je Viđen.

– Podrazumijeva se da se tzv. Dubrovački dogovor u prijedlogu i izboru svojih kandidata nije rukovodio nikakvim kriterijima. Da je primijenjen kriterij stručnosti, ne bi se dogodilo da za pojedine članove Kulturnih vijeća budu izabrani kandidati čiji životopisi u traženim djelatnostima ne odgovaraju traženim kvalifikacijama. S druge strane, da je primijenjen kriterij broja nominacija, ne bi se dogodilo da u Kulturno vijeće budu izabrani kandidati koje je do jednoga nominirala samo jedna ustanova odnosno udruga, kad je među predloženima za sve djelatnosti bilo kandidata s dvije, pa čak i četiri nominacije – istaknuo je Miošić.

– KLGB se neće pomiriti s očitom povredom demokratske procedure i izigravanjem zakonskih procesa. Nećemo se pomiriti s nastojanjima ove gradske vlasti da uguši nezavisnu kulturnu scenu i djelovanje udruga u kulturi koje kritički progovaraju o stanju duha u našem Gradu – zaključeno je na konferenciji.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist