Aktualno

‘KUHA’ U VODOVODU Sindikalisti upozoravaju na nepravilnosti, spremni i na prosvjede!

vodovod006

Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Matu Frankoviću zbog stanja u Vodovodu. Kako navode, više se ne može tolerirati odbijanje socijalnog dijaloga u ovoj gradskoj tvrtki. Također, upozoravaju na niz nepravilnosti o kojima postoje i inspekcijski nalazi.
Gradonačelniku je otvoreno pismo uputio predsjednik SSSH Mladen Novosel.
-Obraćam Vam se kao predsjedniku Skupštine društva Vodovod Dubrovnik d.o.o., a s obzirom na potpuni izostanak socijalnog dijaloga između Uprave i sindikata koji djeluju u društvu, među kojima je i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), koji je član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Koristim priliku podsjetiti Vas na naš zajednički sastanak održan u Gradskoj upravi Grada Dubrovnika u studenome 2023., na kojem je i s Vaše strane izražena želja za uspostavljanjem socijalnog dijaloga u Vodovodu Dubrovnik d.o.o.. Naime, obećali ste kako ćete žurno organizirati sastanak Uprave i svih sindikata koji djeluju unutar Vodovoda Dubrovnik, kako bi se riješile smetnje i nesuglasice oko socijalnog dijaloga, a do čega do danas nije došlo. Sve što su sindikati radili u posljednje vrijeme, radili su poštujući procedure i propise, a što se isto ne može reći za Upravu – ističe Novosel te dodaje kako su se tijekom proteklih nekoliko mjeseci, sindikalni predstavnici u Vodovodu Dubrovnik više puta pisanim putem obraćali Upravi društva, jasno i argumentirano upozoravajući na nepravilnosti vezane uz organizaciju rada i prava radnika, te zahtijevajući od Uprave da provjeri njihove navode i ispravi uočene nepravilnosti.
-Konkretno, radilo se, između ostaloga, o nepoštivanju obaveze savjetovanja s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća, prilikom donošenja odluka važnih za položaj radnika (članak 150., stavak 1. Zakona o radu), na što je Uprava upozorena dopisom od 27. prosinca 2023., te o neispravnom obračunu i isplati naknade plaće za godišnji odmor i naknade za prijevoz, na što je upozoreno dopisom od 17. siječnja 2024., kao i o posebno problematičnim slučajevima stavljanja radnika u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu. O svemu navedenome postoje rezultati inspekcijskih nadzora Državnog inspektorata – Inspekcije rada u korist sindikata i radnika, te su protiv poslodavca Vodovod Dubrovnik d.o.o. pokrenute prekršajne prijave, a u tijeku je još jedan inspekcijski nadzor. S obzirom da je u svim ovim slučajevima izostala reakcija Uprave, koja se pritom posve oglušila na upozorenja i zahtjeve za rješavanjem uočenih nepravilnosti koje su uputili za to ovlašteni sindikalni predstavnici u Društvu, dužan sam Vas, kao predsjednika Skupštine društva ispred Grada Dubrovnika koji je većinski vlasnik, upozoriti da SSSH i SSKH ne mogu tolerirati ovakvo odbijanje socijalnog dijaloga sa sindikalnim predstavnicima koje su sami radnici izabrali. Pravo na sindikalno organiziranje predstavlja jedno od temeljnih radničkih prava, a socijalni dijalog jednu od ključnih društvenih vrednota o čijoj važnosti i korisnosti odavno postoji konsenzus između Vlade RH i socijalnih partnera, a što je između ostaloga potvrđeno i Sporazumom o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća RH – navodi Novosel te napominje kako je uloga i zadaća sindikata i izabranih sindikalnih predstavnika, pa tako i onih u društvu Vodovod Dubrovnik d.o.o., ukazivanje na nepravilnosti i nepoštivanja radničkih prava, a svaki poslodavac, pa tako i Uprava Vodovoda Dubrovnik, trebao bi biti svjestan da je socijalni dijalog s ciljem zajedničkog rješavanja ovakvih pitanja i u njegovom interesu.
-Dosadašnje djelovanje sindikata bilo je posvećeno dijalogu i kompromisu koji do sada jednostavno nije bilo moguće provesti u djelo zbog načina na koji Uprava pristupa problemima koji postoje i kojih su, nadam se, i sami svjesni. Stoga od Vas tražim, i očekujem, da u svojstvu predsjednika Skupštine i predstavnika većinskog vlasnika Društva poduzmete odgovarajuće radnje kako bi socijalni dijalog u Vodovodu Dubrovnik ponovo profunkcionirao, te kako bi se kroz dijalog pristupilo zajedničkom preispitivanju i rješavanju uočenih nepravilnosti. U suprotnom, a vodeći računa o našoj zadaći zaštite prava i interesa naših članova, bit ćemo prisiljeni razmotriti i druge mjere koje nam stoje na raspolaganju, uključujući javne istupe i prosvjede, kao i sudske sporove. No s obzirom da daljnja eskalacija sukoba nije u interesu nijedne strane, vjerujem i nadam se da će razum ipak prevladati, te da ćemo kroz socijalni dijalog zajednički pristupiti konstruktivnom rješavanju navedenih problema – zaključuje Mladen Novosel u otvorenom pismu.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist