DuList IN

KSENIJA MATIĆ Sve je počelo kao hobi, a sad je prva žena u Hrvatskoj s londonskim certifikatom sommeliera

foto Court of Master Sommeliers

Dubrovkinja ksenija Matić je prva žena u Hrvatskoj s certifikatom Certified Sommelier pri prestižnoj instituciji Court of Master Sommeliers. Riječ je o najutjecajnijoj svjetskoj instituciji za certificiranje sommeliera.

— Trenutno sam jedina ženska osoba s ovim certifikatom u Hrvatskoj, uz troje muških kolega. Jedina osoba u Hrvatskoj koja je otišla korak dalje je kolega Siniša Lasan koji ima Advance certifikat, dok najvišu titulu Master Sommeliera ima samo 255 ljudi na cijelom svijetu – rekla je za duList Ksenija Matić, koja je s našim čitateljima odlučila podijeliti priču o putu prema ovom uspjehu.

Kada se rodila Vaša ljubav prema vinu? Postoji li neki trenutak koji vas je postavio na put sommeliera?

Sve je započelo kao hobi. Otkrivanjem svijeta vina putem sommelierskih tečajeva otkrila sam i želju da taj svijet dalje istražujem. Volim učiti i postavljati sebi nove izazove. Prvi tečajevi su prošli jako dobro i kada sam shvatila da je to nešto što mi dobro ide, samo sam nastavila dalje.

Koliko Vam je sestra Anđela, s kojom vodite EventLab, pomogla u Vašim nastojanjima da ostvarite uspjeh? Je li bilo teško pripremati se i istovremeno voditi posao?

Anđela je stvarno istrpila puno zbog ovog pothvata jer je u jednom trenutku apsolutno sav naš posao pao na nju i to u rezdoblju koji nam je jako popunjen projektima. Bilo je dosta izazovno jer je dobra priprema sezone ključni dio našeg posla i teško se koncentrirati na knjigu nakon cijelog dana mailova, poziva, sastanaka i planiranja. Zadnjih 7 dana pred put, Anđela je bila u potpunosti sama sa svim našim projektima i nije joj teško bilo raditi 12–15 sati dnevno kako bih ja imala mir i posvetila se završnim pripremama. Što drugo reći nego da bih i ja isto za nju napravila.

Koliko su trajale pripreme za polaganje certifikata?

Za polaganje ovog certifikata konkretno provela sam skoro 4 mjeseca u učenju i pripremama, međutim, moje učenje o svijetu vina traje već 7 godina. Certifikat prvog stupnja Hrvatskog sommelier kluba položila sam 2012., potom je došao WSET 2 certifikat 2014. godine, a WSET 3 sam položila 2016. godine.

Možete li nam reći više o Vašem radu sa Sinišom Lasanom? Koliko je on utjecao/pomogao u vašoj vinskoj priči?

Siniša mi od početka pruža ogromnu pomoć i podršku te je sjajan mentor. Moram priznati da mi nije bilo lako kao ženi progurati se u ovaj pretežno muški svijet, pogotovo jer ne dolazim iz ugostiteljske branše. Imala sam osjećaj da me nitko nije ozbiljno shvaćao, čak sam se i ustručavala nazivati sommelierom bez obzira što sam tada akademski imala višu titulu od mnogih, a s time i više znanja o svijetu vina. Siniša je bio taj koji me ohrabrio, podupirao i doslovno gurnuo u vatru da započnem s radionicama, da zajedno u agenciji razvijamo razne projekte i da na kraju krajeva budemo tu gdje jesmo danas. Posebno moram napomenuti da je imao izrazito puno strpljenja kod pripreme ovog ispita i da me fantastično mentorirao, što je rezultiralo ovim uspjehom.

Što to sada znači za Vas i Vaše poslovanje?

Prvenstveno znači osobni rast i razvoj, jer smatram da je neophodno sebe stalno nadograđivati. Profesionalno također ukazuje na određeni stupanj napretka jer se radi o međunarodno priznatoj i prepoznatljivoj tituli/instituciji.

Kako netko uopće može postati sommelier? Koliko rada i truda je potrebno? Koji su uvjeti?

S obzirom da u Hrvatskoj sommelier ne postoji kao službeno zanimanje, na raspolaganju su tečajevi licenciranih institucija koje provode edukaciju za sommeliere. Hrvatski sommelier klub, na primjer, ima 3 stupnja do diplome sommeliera, međutim njihova diploma vrijedi samo u Hrvatskoj te je za međunarodni certifikat potrebno polagati ASI Diplomu. WSET (Wine and Spirits Education Trust) ima level 1, 2 i 3 tečajeve u Hrvatskoj, međunarodno su priznati, međutim više su namijenjeni poznavateljima vina nego radnicima u ugostiteljstvu. I na kraju postoji Court of Master Sommeliers koji nema tečajeve u Hrvatskoj, ali ih je moguće polagati u nekoj od europskih destinacija. U svakom slučaju potrebno je jako puno rada i truda, a pogotovo učenja. S obzirom da se radi o poprilično privlačnom zanimanju, dosta ljudi vidi samo ovu ‘zabavnu’ stranu kušanja vina te nema percepciju koliko je učenja zapravo potrebno ako se žele ozbiljno uključiti u ovaj svijet, a treba također biti spreman i na ozbiljne financijske izdatke.

Što zapravo znači ‘certified sommelier’? Koje su prednosti nad ‘običnim’ sommelierima, odnosno postoji li razlika?

Certified Sommelier je jednostavno naziv ovog certifikata institucije Court of Master Sommeliers. Svaka institucija ima svoje standarde po kojima provodi edukaciju, tako da generalno ima malo razlike među sommelierima koji su prošli druge obrazovne ustanove. Međutim, sigurno je da je Court of Master Sommeliers u jednu ruku stvar prestiža, upravo jer je toliki mali broj ljudi na svijetu s najvišom titulom.

Koji su vaši planovi sada kada ste ‘certificirani’? Imate li neki poslovni pothvat za koji se spremate?

Nastavljamo sa svojim uobičajenim projektima, nije zapravo postojao nijedan određeni projekt radi kojeg sam išla na ovaj ispit.

Planirate li nastaviti s radionicama za degustaciju vina koje ste do sada redovno održavali? Planirate li ih možda podići na ‘višu razinu’?

Naravno da planiramo, zima je apsolutno rezervirana za naše sugrađane i ugodna druženja uz vino. Možda polaznici neće primijetiti razliku, ali sigurno da ću ja biti na ‘višoj razini’ znanja i poznavanja vinskog svijeta, a samim time će i oni dobiti još kvalitetnije i zanimljivije informacije.

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist