Aktualno

Krunoslav Capak otkrio kako će se isprobavati odjeća u trgovinama

kresimir capak

Kako ćemo piti kavu ili isprobavati odjeću u trgovinama, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostujući na RTL-u.
-Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što je probao netko za koga ne znate je li inficiran s koronavirusom, i to je epidemiološki neprihvatljivo. Mi moramo smisliti funkcioniranje na način da prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba, imate mogućnost da ju kod kuće probate i vratite, ako vam odgovara ili na neki drugi način zamijenite – rekao je Capak. Također, komentirao je da konobar na metar udaljenosti nije rizik.
-Ako vam na određenu udaljenost od 1 metar ili više od 1 metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi. Ne treba razmišljati na način da će biti tone pleksiglasa po ugostiteljskim objektima nego treba razmišljati da treba funkcionirati naučiti, živjeti, raditi s tim da se održava socijalna distanca – ističe.

Njegova kolegica iz Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu dr. Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku Nove TV. Markotić kaže da popuštanje mjera može značiti ponovni rast broja oboljelih ako se građani ne budu odgovorno ponašali. ‘

-Sve ove mjere koje smo uvodili da bi se zaštitili ne bi mogle biti učinkovite da ih se građani nisu držali. Ja očekujem da će se i dalje na taj način držati i ako budemo pratili epidemiološke smjernice koje budu donesene. Ako ne, ponovit ćemo lekciju’ – rekla je Markotić. Kaže da će se pratiti u kojim dijelovima zemlje nije problematičan samo broj zaraženih, već i sredina u kojoj se zaraza pojavila.

Alemka Markotic

-Je li to neka gušća ili manja naseljenost, koji su to dijelovi doprinijeli riziku. Možda se ne moraju onda odmah sve mjere vraćati, nego one za koje se procijeni da su doprinijele određenom riziku, području i ako se određeni dio stanovništva nije pridržavao mjera. Tu će, dakle, biti praćenja na više razina – objasnila je Alemka Markotić.

-Ako koeficijent zaraze bude išao iznad 1 ili 1.2, to je onda indikator da se moramo vraćati na strože mjere. Ako se bude zadržavao ispod 1, i daj Bože, bude padao, onda znamo da idemo u dobrom smjeru – istaknula je. Dodaje da, nakon što se otvore trgovine i ponovno uvede javni prijevoz, to ne znači da se te usluge moraju koristiti ako nisu nužne.

-Ako je otvoren javni prijevoz, ne moram se sad vozati tim prijevozom da bi išla nekamo kamo ne moram ići. Koristimo ga da idemo na posao, da ima manje gužve. Ako su otvorene trgovine, idemo tamo da kupimo ono što nam treba, a ne onako kako smo navikli u obiteljsku šetnju i slično. Taj dio će morati pričekati još malo dulje. Ovo je sve u cilju i olakšavanja gospodarstvu i života ljudima – rekla je Markotić. Istaknula je da širenje zaraze možemo spriječiti i sami kada shvatimo da pokazujemo neke simptome i odlučimo ne otići u trgovinu kako ne bismo izložili druge. ‘To su sve vrlo učinkovite mjere. Možemo ići naprijed i napredovati u fazama’, kazala je Markotić.

Izvor: RTL/Nova TV

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist