Vaše vijesti

Krš i lom na cesti u Rijeci dubrovačkoj

odron 07

Ovim putem skrećemo pozornost na neriješeni  i opasni problem koji se odnosi na cestu kroz Rijeku dubrovačku a najviše se tiče predjela od Sustjepana do Komolca.

16. rujna 2011. oko 14 sati  u Sustjepana su dogodila prometna nezgoda koju je prouzrokovala stijena teška  200 kilograma odronila s brda, u tom trenutku vozilo se kretalo po cesti te se  ta stijena kotrljala prema vozilu , tada je nastala smo materijalna šteta na  vozilu i srećom nije ozlijedila  niti usmrtila vozačicu, što je bila samo puka sreća.

Također na istom predjelu Sustjepana  28. srpnja 2013. se dogodila još jedna prometna nezgoda uzrokovana padom stijene, te je tom prilikom vozač motocikla zadobio teške tjelesne ozljede.

28. kolovoza 2013 uslijed velikih kiša tj. nakon 1 mjeseca dana od nezgode motocikliste ponovo se odronila stijena koja se izmrvljena našla kao opasnost na cesti u Sustjepanu.
Kako su pred nama jesenski i zimski kišni dana, a usljed kiša dolazi do odrona stijena osobito u krškim predjelima, TRAŽIMO od GRADA DUBROVNIKA DA HITNO SANIRA ODRONE, OSIGURA VOZAČIMA I PUTNICIMA NA CESTI SIGURNOST .

Dana 30. srpnja 2013. uputili smo e-mail gradonačelniku Grada Dubrovnika  i gradskom uredu za promet da nam odgovore tko je nadležan, tko održava i brine o sigurnosti ceste na predjelu od Sustjepana do Aci marine u Komolcu.

Nakon našeg email-a prije nekoliko dana postavljena su dva prometna znaka upozorenja da se na dionici ceste od 1000 metara postoji opasnost od odrona.

Prometni znak neće riješiti odrone niti poboljšati sigurnost na cesti.

Nakon požurnice 26. kolovoza 2013. da nam odgovore , 27. kolovoza 2013. dobili smo odgovor te ga u cijelosti prenosimo. (Dva odgovora u posebnom prilogu u sklopu priopćenja.)

 S obzirom da smo na ovaj odgovor čekali 28 dana, nemamo vremena ponovo čekati 28 dana i dopisivati se  jer je problem veliki i treba ga što hitnije riješiti.

Nadasve u pitanje su dovedeni ljudski životi svih vozača i putnika, kako prolaznika tako i stanovnika Rijeke dubrovačke.

Školska godina  započinje 2. rujna 2013., učenici iz bližeg i šireg dijela Grada putuju ovom cestom do škola i natrag. Zamislite moguću situaciju da se u trenutku dok prolazi đački autobus pun učenika otkotrlja stijena teška 200 kilograma i strovali  na autobus. Tko bi odgovarao za takvu nedaj Bože tragediju?!

Naravno da za sve probleme koji se događaju godinama unatrag ne možemo teretiti sadašnjeg Gradonačelnika, znamo da je problem naslijedio od Županije DNŽ. Možda su  djelatnici Županije pokušavali riješiti problem pa nisu stigli, stoga predlažemo da se bivši i sadašnji Župani i Županice sastanu sa gradonačenikom Grada Dubrovnika i da zajednički riješe problem s obzirom da je Županija bila upoznata sa ovim problematikom.

Neka vlada 'dubrovački dogovor' u svemu a za dobrobit i sigurnost građana.

Do 2012. cesta je bila je u nadležnosti Županije DNŽ, tj Županijske uprave za ceste , koja također nije ništa napravila da bi osigurala sigurnost na cesti , kao i da nije riješila i sanirala problem.Za takav nemar nema opravdanja jer prema svim pravilnicima, zakonima i slično. Svakom građaninu ove zemlje mora biti osigurana sigurnost na cesti.

U ime članova Građanske inicijative „Spasimo Omblu i njezine stanovnike“
Ljubica Matović i Katarina Matović

 

ODGOVOR GRADA DUBROVNIKA:
Poštovana gđo Matović,

cestom kroz Rijeku Dubrovačku od 2012. godine, izmjenama Zakona o cestama, upravlja Grad Dubrovnik. Ovog proljeća Grad Dubrovnik je asfaltirao dionicu ceste kroz Sustjepan, od raskrižja do „Shella“ i smatramo da je ona, nakon prvotnog slijeganja uslijed radova na kanalizaciji, sada u primjerenom stanju.
Prije 2012. cesta je bila u nadležnosti Županijske uprave za ceste.

Raskrižje u Sustjepanu dio je državne ceste D8 i nadležnost je Hrvatskih cesta. Za sva daljnja pitanja stojimo na raspolaganju.
 
S poštovanjem,
Mario Tevšić
Ured gradonačelnika

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist