Hrvatska

Kriza u vrtićima: Nedostatak radnika i nezakonite plaće ključni problemi

vrtic zupa dubrovacka 4

Ususret početku nove pedagoške godine, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske oglasio se putem Facebooka, naglašavajući trajne probleme u sustavu.

Kao najveće probleme izdvajaju probleme u sustavu, od nezakonitih isplaćenih plaća, nezakonitih uvjeta rada do nedostatka radnika i sve manjeg entuzijazma.

Sindikat ističe probleme u trenutnom modelu financiranja i donošenja odluka unutar sustava predškolskog odgoja, ocijenivši ih neadekvatnima. Kao rješenje, predlažu značajnije uključivanje države u financiranje i izradu uredbe o koeficijentima za radnike u dječjim vrtićima kako bi se izjednačio njihov status s radnicima u osnovnim školama.

Iako se gradnja novih vrtića smatra rješenjem za osiguravanje dovoljno prostora za upisanu djecu, sindikat upozorava da je veliki deficit radnika problem koji će se rješavati sljedećih deset godina. U mnogim podružnicama sindikat je uspio povećati plaće, s ciljem da one budu barem jednake plaćama nastavnika u školama. No, i dalje traje borba za priznavanje koeficijenta 2,01 za sve odgojno-obrazovne radnike, što zahtijeva dodatne sastanke sa zakonodavcima i osnivačima.

Sindikat naglašava da je društvo ovisno o dječjim vrtićima i da je sada pravi trenutak za ispravljanje višegodišnjeg zanemarivanja prava radnika i djece:

– Znamo da društvo ne može funkcionirati bez dječjih vrtića i da je sada došao taj trenutak kada nema drugih opcija nego ispraviti i ispravljati sve nedaće dugogodišnjeg zanemarivanja i kršenja prava i djece i zaposlenih u dječjim vrtićima -, naglašavaju u Sindikatu.

Ističu da su neuspjesi u rješavanju ovih problema poraz i sramota za cjelokupno društvo, koje time zatvara oči pred budućnošću djece. Sindikat će nastaviti koristiti sva legitimna sredstva kako bi postigao stabilnost i jednakost u pravima i plaćama svih radnika u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.

 

Pročitajte još

Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih raspisalo poziv za sufinanciranje projekata za darovite učenike

Dulist

DUBROVČANI O OBVEZNOM VOJNOM ROKU Dobro, pohvalno, bitno! To nam je građanska dužnost!

Maris Guca