DuList IN

Krajem kolovoza očekuje vas nezaboravno glazbeno iskustvo na Ponti Lopud

plakat jazz lopud

Drugo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala obećava nezaboravno glazbeno iskustvo svim posjetiteljima, uz nastupe triju izuzetnih umjetnica, Linda May Han Oh & The Glass Hours, Nicole Zuraitis Kvartet i Thana Alexa feat. Antonio Sánchez i Michael League, koje svojim talentom i strašću obogaćuju svijet jazza. Ovaj festival ne samo da slavi glazbu, već i povezuje kulturne različitosti te promovira umjetničku suradnju na globalnoj razini.

Linda May Han Oh je vrhunska basistica, skladateljica i pedagoginja. Njezina inovativna izražajnost i vrhunske improvizacije učinile su je jednom od najdinamičnijih zvijezda u usponu na današnjoj jazz sceni. Svoju glazbenu karijeru započela je svirajući klavir, fagot i električnu bas gitaru, prije nego što je 2002. godine počela svirati kontrabas na Akademiji izvedbenih umjetnosti Zapadne Australije (WAAPA), gdje je diplomirala s najvišim uspjehom. Bila je finalistica stipendije James Morrison 2003. godine, a 2004. postala je članica IAJE Sister in Jazz te 2008. dobila nagradu ASCAP za mlade jazz skladatelje. Dobitnica Grammyja, basistica i skladateljica Linda May Han Oh nastupila je na 30. obljetnici Jazz.hr festivala, koji se održao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2020. Iste godine, po treći put zaredom, bila je na vrhu liste Međunarodne udruge jazz novinara u kategoriji basista. Kao izvanredna profesorica na Berklee College of Music i članica Instituta za jazz i rodnu ravnopravnost, Linda je objavila pet albuma pohvaljenih od strane kritike.
-Jako sam uzbuđena što dolazim na Ponta Lopud Jazz festival u Hrvatskoj od 29. do 31. kolovoza. Veselim se druženju i sviranju sa svim glazbenicima. Održat ću masterclass i vrlo rado podijeliti svoja iskustva sa svim sudionicima. Također, nadam se da će posjetitelji uživati na koncertu mog benda The Glass Hours – istaknula je Linda May Han Oh.
Nicole Zuraitis, Grammyjem nagrađena i dvaput nominirana jazz pjevačica, kantautorica, pijanistica i aranžerka sa sjedištem u New Yorku. Kao pobjednica prestižnog natjecanja American Traditions Vocal Competition 2021. godine, Nicole je poznata po svojoj izvanrednoj glazbenoj izražajnosti i originalnoj glazbi. Osvojila je svijet glazbe, ove godine, osvojivši Grammy za najbolji jazz vokalni album s albumom ‘How Love Begins’. Ova nagrada samo je jedan od vrhunaca njezine živopisne karijere. Naime, Nicole i njezin suprug, bubnjar Dan Pugach, zaradili su i nominaciju za Grammy 2019. godine za svoju jazz obradu pjesme ‘Jolene’ Dolly Parton.
-Nevjerojatno sam sretna što ću dovesti svoj bend iz New Yorka. Slavit ćemo moj Grammyjem nagrađeni album ‘How Love Begins’ u sjajnoj atmosferi i uživati u prirodnim ljepotama koje krase Hrvatsku – poručila je Nicole Zuraitis.
Thana Alexa suosnivačica i umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala u Hrvatskoj, koji nastoji povezati bogatstvo glazbenog talenta s Balkana s nekima od najpoznatijih jazz umjetnika iz cijelog svijeta. Njezin album ‘ONA’ dvaput je nominiran za Grammy, a inspiriran je međugeneracijskim i međukulturnim pričama hrvatskih žena iz njezine obitelji i razvio se u istraživanje iskustava suvremenih žena širom svijeta. Jedna od Alexinih najvažnijih i kontinuiranih suradnji je ona s njezinim suprugom, četverostrukim dobitnikom Grammyja, Antoniom Sanchezom. Zajedno su snimili više od šest albuma s vlastitim sastavima, kao i projekte drugih umjetnika. Tijekom pandemije koronavirusa, Thana je sudjelovala u osnivanju inicijative ‘Live From Our Living Rooms’, koja je prikupila značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženim glazbenicima.

Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

Foto: Ponta Lopud

 

Pročitajte još

‘VRIME JE’ Predivna nova pjesma Olivera Dragojevića raznježila Velolučane

Dulist

Novi tjedan donosi bogat raspored programa ‘Ulicama našeg Grada’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Na Stradunu u smiraj dana

Dulist