Zanimljivosti

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

neska

Visoke temperature u zraku ne smetaju samo nama već i našim najboljim prijateljima – šapicama.
Ne samo da im je tjelesna temperatura fiziološki viša od naše nego su i više izloženi toplini jer im je tijelo bliže vrućem podu, pa su zbog toga i puno osjetljiviji na vrućine nego mi. Najugroženiji su vrlo mladi i stari psi, psi sa kroničnim bolestima, te oni bijele boje. Kako bismo im pomogli da što bolje podnesu vrućine donosimo niz korisnih savjeta koje nam je u razgovaru iznijela Sunčica Oštrić, vlasnica veterinarske ambulante Anima Vite.

-Idealno bi bilo da vlasnici mogu osigurati rashlađivanje u nekakvom bazenčiću ili bar svakodnevno tuširanje, te boravak u hladu ali ne direktno pod klimom – kazala je Oštrić te dodala kako se ne savjetuje izvoditi pse od 9 do 18 sati jer su mekuši šapa osjetljivi te mogu nastati opekline.

Ako pak odlučite odvesti psa na kupanje pripazite da ne progutaju puno mora.

-Sve pasmine mogu u more ali voditi računa da ne bacate igračke ili štapove, jer u tom slučaju se prilikom hvatanja igračke progutaju i malo mora, a slana voda je vrlo toksična za bubrege. Dugouhim pasminama, uši treba zaštititi maramom – rekla je Oštrić.

Primijetite li da vam pas manje i neredovito jede, Oštrić navodi kako je to normalno zbog velikih vrućina te da bi bilo dobro prilagoditi prehranu s manjim udjelom proteina. Također, voda im mora uvijek biti dostupna te sobne temperature.

-Apeliram, ne ostavljajte pse u autu niti na pet minuta – zaključila je Oštrić te dodala kako je to iznimno opasno jer temperatura naglo raste, a oni ne mogu regulirati temperaturu kao mi.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist