Županija

„Korčula prije Krista“ na jesen u Klovićevim dvorima

zupan korcula1

U galeriji Klovićevi dvori u zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena međunarodna suradnja na projektu „Korčula prije Krista – tajne Veče spile u galeriji Klovićevi dvori“.

Tom prigodom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zahvalio je galeriji Klovićevi dvori na prepoznavanju važnosti ovog projekta kao i svim arheolozima, stručnjacima i istraživačima koji su na njemu radili i rade. Naglasio je i važnost ovog projekta za promociju cijelog otoka Korčule, ali i naše županije.

Izložba će biti otvorena na jesen 2015. u galeriji Klovićevi dvori. a predviđeno je predstavljanje ovog postava i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Podsjetimo, projekt “Korčula prije Krista” ima za cilj promovirati, zaštiti i očuvati kulturni izričaj arheoloških lokaliteta Vela spila, Kopila i Žukovica na otoku Korčuli. Osim javnog prikazivanja dosadašnjih istraživanja i predmeta pronađenih prevenstveno u Veloj spili, Žukovici i na Kopili, svrha projekta je i očuvanje i zaštita istoga kao nositelja identiteta hrvatske povijesti i kulturnog izričaja.

Izložba je bazirana na rezultatima 150 godina arheoloških istraživanja na otoku Korčuli, posebno na intenzivnim iskapanjima u Veloj spili. Zahvaljujući jedinstvenim i bogatim otkrićima, danas smo u mogućnosti precizno rekonstruirati život od kraja zadnjeg ledenog doba (prije 18.000 godina) pa do danas.

Vela spila, smještena na zapadnom dijelu otoka Korčule, intenzivno se istražuje od 1974. i poznata je, uglavnom, samo uskom krugu stručnjaka. Dosadašnji rezultati pokazali su da se radi o vrlo vrijednom lokalitetu, jednoj od izvorišnih točaka europske civilizacije, mjestu gdje je začeta suvremena zapadna društvena misao i arhivu u kojem su „uskladištene“ činjenice o posljednjih barem 20.000 godina naše prošlosti.

Autori projekta su dr. sc. Dinko Radić iz Centra za kulturu Vela Luka, dr.sc. Jadranka Mauch Lenardić, prof. dr. sc. Stašo Forenbaher iz Instituta za antropologiju, prof. dr. sc. Preston Miracle Department of Archaeology – University of Cambridge. Voditeljica ovog projekta je v.d. ravnateljice Galerije Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak, a sam postav izložbe će realizirati prof. Nedjeljko Mikac.

Pokrovitelji ovog projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, grad Korčula, općine Vela Luka, Blato, Lumbarda i Smokvica, Turističke zajednice i uredi otoka Korčule te Ministarstvo kulture RH.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist