Aktualno

KORAK PO KORAK Kako do propusnice za poslodavce

e propusnice sucelje HGK

Ministarstvo uprave unaprijedilo je sustav e-Popusnice. Od sada tvrtke koje imaju potrebu za izdavanjem većeg broja e-Propusnica brže i jednostavnije mogu doći do njih, unosom Excel tablice u sustav.
Unutar sustava e-Propusnice možete preuzeti Excel predložak te pronaći potrebne informacije za učinkovito popunjavanje tablice, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

Postupak za izdavanje e-Propusnice zaposleniku od strane poslodavca uz pomoć sustava e-Građani:

1. korak
Ulazak na portal Ministarstva uprave e-Propusnice koji se nalazi na ovoj poveznici 

2. korak
Zatim je potrebno odabrati Ulaz za poslodavce koji Vas vodi na portal e-Građani i nakon što dozvolite ulazak u sustav nudi Vam listu vjerodajnica pomoću kojih možete pristupiti sustavu. Sustavu možete pristupiti s bilo kojom vjerodajnicom koja je navedena na popisu.
Bitno je da se za ulazak pomoću vjerodajnica 2. i 3. sigurnosne razine u sustav registrira osoba ovlaštena za zastupanje kako bi njegov OIB mogao biti prepoznat i povezan s tvrtkom koju zastupa. Ovlaštena osoba sustavu treba pristupiti sa svojom osobnom vjerodajnicom, npr tokenom za internet bankarstvo. S obzirom na to da je sustav povezan s ePoreznom postoji mogućnost da će za izdavanje e-Propusnice ovlaštena biti ona osoba u tvrtki (ili knjigovođa koji vodi poslovanje tvrtke) koja je registrirana u ePoreznoj.

3. korak
Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: izdavanje propusnice, pregled propusnica ili pregled zahtjeva

4. korak
Ako želite predati zahtjev za izdavanje propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u PDF obliku

5. korak
Distribuirajte e-Propusnicu zaposlenicima putem e-maila ili putem MMS poruke, Whatsupa, Vibera ili sličnog servisa za privatne poruke. U slučaju da Vaši zaposlenici nemaju pametne telefone, isprintajte njihovu propusnicu jer na njoj se nalazi QR kod kojeg će policija prilikom provjere skenirati kako bi provjerili vjerodostojnost propusnice.

e-Propusnicu zaposleniku možete izdati za razdoblje od 1 do 14 dana.
Ako poslodavac treba propusnicu za djelatnike koji su zaposleni na ugovor o djelu (ili drugi oblici zapošljavanja poput student-servisa), tada poslodavac treba zatražiti e-Propusnicu putem maila od nadležnog civilnog stožera (gradski, općinski ili u nekim slučajevima županijski) sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu, a neophodni su mu za rad. Ista je procedura i za direktore tvrtki ili prokuriste koji nisu zaposlenici tvrtke.

Viš o temi možete pronaći ovdje.

Pročitajte još

ULICA IVANA PL. ZAJCA Na Orsanu vozite zabranjenim smjerom? Po špagu do 660 eura!

Andrea Falkoni Račić

Franković: Neću im dozvoliti silovanje lika i djela Iva Dulčića, povlačim točku!

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici odlučili: UTD Ragusa i TUP postaju jedno društvo