Urednički izborZanimljivosti

KORADO KORLEVIĆ STUDENTIMA ‘Budite besramno dobri u svojoj profesiji, neka vas drugi slijede’

korlevic sveuciliste 46

Nalazimo se na vrhuncu civilizacije, velikoj prekretnici. Prihvatite se posla, prepoznajte u čemu ste dobri i u tome rasturite –  poručio je studentima Sveučilišta u Dubrovniku na središnjem predavanju Tjedna karijera ‘Kome pripada budućnost’ voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu astronom Korado Korlević. Naime, kroz predavanje naziva ‘Transhuman Agenda’ Korlević je studentima kroz razne primjere ključnih trenutaka u povijesti, počevši od otkrića vatre pa sve do modifikacija genoma, ‘programiranja’ kućnih ljubimaca te pojava koje će obilježiti budućnost, objasnio kako se u profesionalnom smislu trebaju maksimalno razviti kako bi u ključnom trenutku znali reagirati.

-Ovo motivacijsko predavanje putovanje je kroz odgovor na pitanje zašto se isplati biti besramno dobar u svojoj profesiji. Sljedećih 50-ak godina bit će razdoblje u kojem će se dogoditi najinteresantniji trenutak za čovječanstvo u zadnij 40 tisuća godina. Civilizacija se nalazi u posebnom trenutku, a sadašnji studenti su ti koji taj trenutak ne smiju propustiti. Povijest nas je naučila da su neki trenutci jako posebni i da neke stvari nisu morale završiti tako kako jesu. Tada se otkrilo da postoji nešto što se zove ključanice kaosa. Da pojedinci u nekim trenutcima mogu radikalno promijeniti budućnost i to se stalno događa. Ne postoji jedna budućnost koja nas čeka, nego postoji mnogo budućnosti, a na ovoj je generaciji da odaberu koja će od njih biti. To je nešto što jedna osoba odabire, a ne zna se kome će pripasti ta čast ili pegula da mora odabrati  budućnost – rekao je Korlević.

Naglasio je kako su pojedinci pokazali da je danas u svijetu važno biti jako dobar. Studenti moraju isto biti jako dobri u onome što rade. Trenutno smo na vrhu civilizacije i to treba iskoristiti. Ne sudjelovati u tome je grijeh – naglasio je Korlević te pojasnio kako se posljednjih 12 godina svijet nalazi u civilizaciji doživljajne ekonomije, a ne industrijske niti bilo koje druge. Turizam, sport, glazba, film, videoigre, ali i vijesti, nova su ‘nafta’. Kroz svoje predavanje studentima je pokazao kakve bi ih sve stvari mogle čekati u budućnosti, u smislu razvoja znanosti te njezinog utjecaja na svakodnevicu koja više neće biti ista, a čiji će oni svi biti direktni sudionici.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist