Aktualno

Kopnenom dijelu Malostonskog zaljeva manja zaštita

kamenice malostonski

Županijski vijećnici jednoglasno su podržali inicijativu za ukidanje režima posebnog rezervata na kopnenom dijelu Posebnog rezervata u moru Malostonskog zaljeva i Malog mora.

Time će se, naglašeno je tijekom rasprave, ljudima koji žive i rade na tom području omogućiti normalan život te gospodarski razvoj. Kako je objasnio župan Nikola Dobroslavić, Malostonski zaljev je odlukom Vlade RH, a što je potvrdila i Županija, proglašen posebnim rezervatom. No, nakon inicijative općina s tog područja te Ceha ribara, krenulo se s ovim prijedlogom da se za kopneni dio posebnog rezervata ublaži zaštita. Naravno, zaštita u moru neće se dirati i ona će i dalje ostati.

– Smatramo da je to dobar prijedlog i da je izvediv jer se po našem uvjerenju može održati zaštita u moru i sa smanjenom zaštitom na kopnu. Primjer za to je Limski kanal – istaknuo nje Dobroslavić, dodavši kako će se na kopnu režim zaštite ublažiti da bi se omogućilo normalno odvijanje života.

Za raspravu se javio i Frano Matušić, koji je istaknuo kako je primjenom svih zakonskih odredbi vezano uz posebne rezervate onemogućen gospodarski razvoj tog kraja.

– Tim ljudima se treba omogućiti održivi razvoj imajući na umu činjenicu da je to najnenaseljeniji kraj u Hrvatskoj, s tendencijom iseljavanja, a o perspektivi tog kraja ne treba niti govoriti – rekao je Matušić, dodavši kako Pelješac zaslužuje bolji tretman, ako i ljudi koji u tom kraju žele živjeti i raditi.

Pročitajte još

ČEKA SE KRAJ SEZONE Uskoro ‘makeover’ Male Onofrijeve fontane

Andrea Falkoni Račić

ČOVJEK BEZ MRLJE OSUĐEN NA 30 GODINA Šokirani obitelj i odvjetnica Marka Bekavca

Dulist

NEVJEROJATNA NEZGODA Autobus ‘harmonika’ zaglavio na Viktoriji

Dulist