DuList IN

KONAVOSKI DVORI OTVORILI VRATA Posjetili smo prvi hrvatski zeleni restoran

konavoski dvori16

Zeleno projektiranje je trend koji će u budućnosti biti itekako aktualan. Željeli smo i mi dobiti status zelenog restorana. Uspjeli smo privest kraju završnu fazu projekta energetske obnove Konavoskih dvora koju smo započeli točno prije četiri godine – poručila je u četvrtak arhitektica Lea Đurović Ruso, inače članica Upravnog odbora tvrtke Esculap-Teo koja je zakupitelj ugostiteljskog prostora uz rijeku Ljutu u Konavlima, a koji u tom obujmu djeluje već pola stoljeća.

Na projekt u Ministarstvu zaštite i okoliša RH su se aplicirali već 2014. godine te on podrazumijeva energetsku obnovu ovojnice zgrade restorana, ugradnju solarne elektrane, solarnih kolektora, učinkovitiji sustav grijenja i hlađenja preko dizalice topline zrak-voda te modernizaciju tehnologije kuhinje i rasvjete.

– Stjecanjem ovog certifikata dobili smo još mnogo stavaka na kojima moramo dugoročno raditi kako bi smo ostvarili članstvo u takvim asocijacijama. U planu nam je ugradnja električne punionice, smanjiti otpad, uštediti vodu, upotrebljavati organsku hranu, dakle princip ‘od farme do stola’ te smanjiti kemijski onečiščujuće tvari i, naravno, poraditi na podizanju svijesti o održivom razvoju i brizi o okolišu – rekla je Đurović Ruso.

Marin Gospić iz tvrtke PROTECT& ECO pak je voditelj projekta te je prisutnima objasnio sam tijek obnove.

– Ovo je građevina pod zaštitom pa je obnova bila osjetljivija. Morali smo je odraditi, a da ništa ne oskvrnemo. Napravili smo podno grijanje, izolaciju poda i stropa, zamjenu stolarije kako bi se postigao ugodniji boravak u zimskom i ljetnom razdoblju. Modernizacija kuhinje podrazumijevala je ugradnju sustava pročišćavanja i odmašćivanja otpadnih voda te smo dio uređaja koji ne moraju biti na struju prebacili na plin. S time smo krenuli prema uštedi električne energije. Izgradili smo plinsku stanicu sa spremnikom kapaciteta 2700 litara. Napravili smo novu ventilaciju i ugradili protupožarne instalacije – objasnio je Gospić.

Na dvjema nadstrešnicama postavljeni su kolektori sunčeve energije od 14,7 kilovata. Također, bilo je nužno zadovoljiti kriterij da restoran bude dostupan osobama s invaliditetom pa će se tako tijekom srpnja ugraditi kosa platforma. Radovi su potrajali 36 mjeseci, istaknuo je Gospić. Probleme s epidemijom koronavirusa su imali, ali su projekt uspjeli dovesti do 93 posto ispunjenosti.

– Zeleno brendiranje Konavoskih dvora bitno je za čitavo društvo, ovim smo posegnuli za obnovljivim izvorima energije te na ovaj način želimo povećati naše prihode, privući što veći broj klijenata i racionalizirati troškove. COVID-19 nam je poremetio planove, ali nastavit ćemo s radom – zaključio je direktor Esculap-Teo Kosta Vukota.

Osim na očuvanju okoliša u Konavoskim dvorima poradilo se i na uređenju interijera koje je ispirirano drvom masline, odnosno njenim lišćem. Njega u potpunosti potpisuje Lea Đurović Ruso koja se čak dosjetila ‘reciklirati’ stolice pa su one zahvaljujući oslicima akademske slikarice Nikoline Šimunović dobile novo – originalno ruho.

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist