Ulicama moga Grada

Konačno smo odahnuli!

njavro601

Ovog petka konačno je došao dan kad je rat za našu Domovinu i našu slobodu završen. Dan da se svi iskreno, ponosno i zasluženo zagrlimo! Zvonila su dubrovačka zvona, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Škole su pustile klince, svaka im čast na tom. Svi smo slavili, bili veseli. Ponosni.

Gotovo je i s političkim pritiscima, lažnim napadima i osudama, gotovo je i s moralnim ljigavcima, cinkarošima, dilerima transkripta i ulizicama iz naših redova prema raznim svjetskim hohštaplerima, posebno prema onoj ružnoj ženskoj osobi, „ni babi ni djedu“, koja nas je godinama lažno i bezobrazno optuživala. S nas i naše borbe za opstanak skinuta je velika laž i teret optužbe za zločin!

Ponosno je bilo vidjet suze radosnice starih ratnika širom Hrvatske kad je objavljena vijest kako su naši generali, heroji i simboli našeg oslobodilačkog rata slobodni ljudi. Konačno smo odahnuli. Tako mirni i iznova ponosni okrenimo se konačno boljoj budućnosti. Na kraju ove farse iz Haaga volio bih samo u četiri oka sjest bar na tren s našim bivšim predsjednikom Stipom i pitat ga „Kako si sad?“ 
 
Čiste se cijevi
 
Kiša je oprala Grad, ali nakon ljetnog kaosa, još će puno kiša morat pasti za oprat ga kako treba. I dalje smo u điru ulicama, lagana šetnja bez gužvi. Tek po neko znano čeljade i ono „Kenova“! U i iz Božidarevićeve čeka nas još puno lijepih priča tamošnje čeljadi, još ćemo se u nju vratit, iako smo ušli u Pracatovu. Labirint je to povezan iz kojeg izlaz teško možeš pronaći. Između Božidarevićeve i Široke, u maloj Varinoj ulici svjedoci smo posljedica ljetnog nereda i nemara. Radnici „Vodovoda“ čiste skoro začepljene stare kamene kanale vodovodnih cijevi od masnoća, ulja, smeća i čega sve ne, ubacivanog bez kontrole u ljetnoj gužvi.

Bit će toga još ovih dana, kada zbrajamo rezultate još jedne uspješne sezone. Na radost naših pantagana. I ovo je potvrda velike, sad već kronične nebrige o Gradu. Samo se zbraja zarada, a sve ostalo nije važno. A nekad, opet to – nekad, Stradun i okolne ulice čistile su se ljeti svako jutro oko pet. Ekipa mladića koje bi preko Student servisa, koji je tad bio baš u Varinoj ulici, zaposlila „Čistoća“, tada s kancelarijama u Širokoj, nakon noćnog đira po diskotekama, okupila bi se oko četiri, spojili bi velike gumene cijevi, mi ih ovdje zovemo manige, u šahtove po Stradunu, te kreni s jakim mlazom od Zvonika do Onorfijeve.

Veselo, uz pjesmu i škerce, očistili bi svako jutro i po nekoj zalutalog turistu, ali i ulice Grada. U toj veseloj balici dugo je radio i Nikola Kalafatović, koji me obradovao i prisjetio na još neke događaje i mjesta naših odrastanja kao „forumaš“ na tekst o Šeherezadi. Sjetili smo se kupanja od Betine, ispod Šeherezade, vile Orsule, Banja, pa sportova iza Gimnazije, pa… pa… „o mladosti“ zapjevali bi najradije kao Arsen. Uz sve to što je bilo i čega više nema.           
 
Čudom nestala kruna
 
Kao što više nema ni kamene krune oko kupole na vrhu Šeherezade! Kao potvrda kako je nekad bila, kasnije čudno nestala, a opet kao reakcija na tekst o ovom prelijepom objektu, staru fotku šalje dr. Jasenka Kranjčević iz Zagreba, inače osoba koja nam je nedavno u Gradu predstavila rad velikog arhitekta Alfreda Kellera. Umjetnika koji je projektirao i Šeherezadu. Valjda je i tu kamenu krunu netko „jamio“ kao puno toga u ovoj Lijepoj našoj. Za svoju novokomponiranu vilu.

A stari Dubrovčani svoje prve vile, rekli bi po domaći palače, il' još preciznije – polače, gradili su u ulici Između polača. Baš tako se zove, iako čeljad zna i to skratit i nazvat je malo krivo, Od polača. Dugoj, a zapravo uskoj ulici, malo prometnoj, s tek ponekom butigom i betulom, pretežno stalno u sjeni i zapravo slabo uočljiva, koja paralelno sa Stradunom ide od Široke i izlazi kod crkve Svetog Vlaha. U njoj je Matica Hrvatska, zatim naša saloča od života, društva i pića „Fontana“, a na njenom kraju il' početku s one strane živi i najmanji gitarist na svijetu Branko Mandić.

Od svoje gradnje imala je slično ime kao i danas, nekad se zvala Megju Pollacce. Dakle, i stari i današnji naziv ulice pojašnjava što je u toj ulici. Riječ „polača“ u dubrovačkom govoru označava upravo palaču ili dvorac, danas bi rekli vilu, koji su građeni u toj ulici još i prije trešnje iz 1667. godine. Bile su to najljepše građevine 15. i 16 stoljeća, s pročeljem okrenutim Stradunu, te su jasno prezentirale status svojih vlasnika ističući se bogatstvom i stilom.

Jedna od najljepših palača bila je ona obitelji Stay, koja je imala i ljetnikovac na Batahovini, a i jedna ulica u Karmenu nosi ime po njima. Senat Republike, tadašnja vlast, držala se nekog urbanističkog reda, te je odredio ne samo vanjski izgled objekata prema Stradunu, već i njihovu visinu i unutarnji raspored. Svi ti objekti, polače ili vile, građeni su jednoobrazno, rekli bi kao 'po špagu“.

U početku su bili mnogo niži, a naknadno su dobili dozvole za još dva kata. Većina tih palača stradala je u trešnji, a kasnija obnova i gradnja umanjila je njihovu ljepotu, te im dala današnji izgled, ulaz unutra iz ulice, a s pročelja gradnju manjih butiga, danas bi rekli poslovno prodajnih prostora, s obaveznim otvorima zvanim u Gradu „na koljena“, na kojima smo mi, neke nove generacije, „kišali“ u pauzi đirom Stradunom.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro