Aktualno

KONAČNO SKLONIŠTE ZA ŽRTVE NASILJA? Sigurna kuća do kraja godine, iako se ‘gradi’ više od desetljeća

shutterstock 91193021Paul Schlemmer

Dubrovačko-neretvanska županija bi najkasnije do kraja 2019. godine trebala osigurati sklonište za žrtve nasilja, za što su već, istaknuli su prošlog tjedna iz Vlade RH, osigurani novci.

Tragom ove informacije Inicijative #spasime, koja je medijima stigla nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, zanimalo nas je što će naša županija, kao jedna od njih šest na području Hrvatske, koja nema skloništa, poduzeti. Treba svakako podsjetiti kako priča o skloništu za žrtve nasilja ili tzv. sigurnoj kući na našem području nije novijeg datuma. O njoj se govori više od 14 godina, no sklonište još uvijek nije napravljeno. Daleke 2005. godine, po narudžbi Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, izrađena je i studija o potrebi otvaranja sigurne kuće na našem području, a udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji Fenix istom je dokazala kako postoji opravdana potreba za ovim objektom na našem području. No, ni 14 godina nakon tog prvog koraka sklonište se nije izgradilo.

Traži se rješenje!

— Dubrovačko-neretvanska županija je u pronalasku rješenja sa svim relevantnim sudionicima za rješavanje navedene problematike kako bismo, sukladno nalogu Vlade, osigurali sigurnu kuću do kraja godine – odgovorili su na upit duLista iz Dubrovačko-neretvanske županije o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se ispunio nalog Vlade. I to je sve što smo na ovu temu dobili, a nije nam odgovoreno niti hoće li se nastaviti s već započetim projektom izgradnje skloništa, u koji se 2011. godine uključio i Caritas Dubrovačke biskupije, ali ni koliko je sredstava osigurano za izgradnju.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju DuLista. Čekamo vas na kioscima!

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist