GradUrednički izbor

Komunalci u 2023. nisu kaznili niti jednog ‘golaća’, samo ih upozoravaju!

djir golaci18

Scene nedoličnog ponašanja turista iz Splita, tema su u javno­sti već dulje vrijeme. Svjedoči se sve većem broju novčanih kažnjavanja ‘razularenih’ turista, a sve kako bi se uvelo malo kontrole i osigurao mir lju­dima koji žive u centru grada pod Mar­janom. Samo u prvih 28 dana lipnja naplatili su preko 30 tisuća eura kazni, kako je iznio zamjenik gradonačelnika tog grada Bojan Ivošević. Dok se tako u Splitu nemilo kažnjavaju turisti, Grad Dubrovnik dosad u 2023. godini nije ispisao niti jednu kaznu zbog nedolič­nog ponašanja u povijesnoj jezgri, kako su nam istaknuli u odgovoru.

‘Nije bilo puno upozorenja’
Naime, dok su u prošloj godini komu­nalni redari naplatili šest novčanih kazni u sveukupnom iznosu od 6 tisuća kuna, ove godine najveći se naglasak stavlja na upozorenje i informiranje posjetitelja o prihvatljivom ponašanju.

— Ove godine komunalno redar­stvo nije naplatilo niti jednu kaznu po članku 95. Odluke o komunalnom redu za nedolično ponašanje u povi­jesnoj jezgri. U prvom dijelu 2023. godine komunalni redari su prven­stveno upozoravali strane državljane koji su u povijesnoj jezgri hodali u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće, no generalno nije bilo puno upozore­nja i postupanja – istaknuli su iz Grada Dubrovnika.
Naglašavaju dalje kako Grad Dubrov­nik ‘nastoji svojim gostima prenijeti poruke o prihvatljivom ponašanju u povijesnoj jezgri’. Podsjetili su kako su prije mjesec dana promovirali infor­mativni animirani film koji ‘na jedno­stavan i svima shvatljiv način ukazuje na situacije koje nisu primjerene’.

— Intencija Grada Dubrovnika nije sankcioniranje, već upravo kvalitetno informiranje posjetitelja o prihvatlji­vom ponašanju, stoga ni komunalni redari ne pribjegavaju nužno kaznama, već prvenstveno informiraju posjetite­lje, a sve u cilju što kvalitetnijeg doživ­ljaja Dubrovnika za sve naše posjetite­lje – kazali su.
Inače, prekršajne odredbe Odluke o komunalnom redu (članak 222.) za kršenje odredbi članka 95. za fizičke osobe predviđaju kaznu od 2 tisuće kuna, odnosno 265 eura ili polovicu tog iznosa ukoliko se kazna plati odmah na licu mjesta (tisuću kuna, odnosno 132,50 eura), kako navode.

‘Vrijedi izgubiti pokojeg gosta…’
U proteklom razdoblju zasigurno naj­poznatija ‘kazna’ u medijskom pro­storu bila je ona za povlačenje kufera po Stradunu. Gradonačelnik Mato Franković početkom je srpnja, gostu­jući u podcastu, istaknuo kako neće kažnjavati goste ako povlače kufere preko Straduna, već ih se želi educirati’. Istog se dana oglasio na svom Facebo­oku ističući među ostalim: ‘Vrijedi izgubiti pokojeg gosta, a dugoročno sačuvati destinaciju i Grad’.

— Nećemo se pretvoriti u grad zabrana, u grad limita, u grad kojem sve smeta. Nitko nije sretan kad se ide po cesti i kažnjava goste. Eduka­tivni dio je puno važniji od onog sank­cijskog dijela. Zato smo uveli pro­jekt Respect the City s naglaskom na tome da ga poštujemo svi koji živimo u njemu te živimo od njega, ali i oni koji ga posjećuju. Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo u 2023. godini u Dubrovniku događanja, kakvim na sat­noj razini svjedočimo u Splitu ili nekim drugim gradovima, gdje mrtvi pijani gosti svakodnevno leže na ulicama, mokre gdje god im padne na pamet, predstavljaju rijetke izolirane inci­dente. Nemoguće je na tolikom broju gostiju takvo nešto potpuno spriječiti, ali mogu kazati da smo uvelike uspjeli – istaknuo je. Dodao je kako je posljed­njih mjeseci bilo ‘nerazumijevanja i kritika zbog dodatnog uvođenja kon­trole, mjera, smanjenja jačine glazbe u povijesnoj jezgri’.

— Razumijem strah od promjena i zabrinutost, ali grad od kojeg svi živimo nije od jučer i moramo očuvati njegovu vrijednost. Nismo izmislili toplu vodu. Sve europske prijestol­nice turizma imaju limitirano izvo­đenje glazbe na javnoj površini do 23,00 sata. U Dubrovniku je to 23,30 sati, odnosno do 00,30 sati za vrijeme Igara. Davno smo prestali loviti broj turista, a gledamo financijski učinak i održivi turizam. Dubrovnik je grad ljudi u kojem mora biti mjere i zbog toga sam odlučno rekao ‘NE’ partyju unutar povijesne jezgre. Pratit ćemo učinke mjera, korigirati, tražiti najbo­lju mjeru, osigurati zabavu za mlade, ali uvijek brinuti da su na prvom mje­stu stanari, očuvanje imidža visoko vri­jedne destinacije i na koncu ekonom­ska korist koju svi koji od toga žive ostvaraju – zaključio je.


ČLANAK 95. ODLUKE O KOMUNALNOM REDU
Pljuvanje, penjanje po zidinama…
U članku 95. Odluke o komunal­nom redu ističe se kako je u povi­jesnoj jezgri Grada zabranjeno: hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće; voziti bici­kle, električne romobile, motocikle, mopede i automobile bez poseb­nog odobrenja (iznimka su bicikli za djecu mlađu od 7 godina); bacati opuške na površinu javne namjene; bacati opuške na površinu javne namjene; pljuvati; voditi pse bez povodca; konzumirati hranu, piće i ponašati se nedolično u blizini spomenika kulture; penjati se po gradskim zidinama i ne poštivati istaknuta pravila.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist