Županija

KOMPOSTANA METKOVIĆ Projekt se uspješno privodi kraju

kompostana metkovic nova

Čistoća Metković d.o.o. sa zadovoljstvom objavljuje skori uspješan završetak projekta izgradnje Kompostane Metković koji se očekuje do kraja ovog mjeseca, a povodom čega je održana konferencija za medije 20. studenoga u prostorijama Čistoće Metković.

Projekt, čija je ukupna vrijednost iznosila 24.425.048,92 kn, odnosno 3.241.761,09 EUR, obuhvaćao je izgradnju Kompostane. Nadzor radova je povjereni zajednici ponuditelja GEOPROMING d.o.o. iz Metkovića i Sedra Consulting d.o.o. iz Zagreba., dok je ugovor o izvođenju radova potpisan 23. 2. 2022., a izvođač radova je zajednica ponuditelja Texo Gradnja d.o.o. iz Mlina i Trag d.o.o. iz Dubrovnika.

Vrijednost ugovornih radova iznosi 15.999.944,49 kn, dok su dodatne usluge obuhvaćene ugovorima o nadzoru (395.000,00 kn), upravljanju projektom (228.000,00 kn), promidžbi i vidljivosti (98.038,80 kn) te ugovorenoj opremi (4.314.165,00 kn).

– Ovaj projekt nije samo infrastrukturni pothvat, već je i ključna inicijativa za promicanje svijesti o važnosti kompostiranja u zajednici. Kompostiranje ima ogroman potencijal za smanjenje ekološkog otiska, poticanje održivog života i očuvanje prirodnih resursa. Također, ovaj projekt ima ključnu ulogu u održivom gospodarenju otpadom našeg grada, pridonoseći smanjenju količine odloženog biootpada na odlagalištu otpada Dubravica. Nakon puštanja u pogon, očekujemo smanjenje od oko 2.500 tona biootpada godišnje, izjavio je Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković d.o.o.

Faza uporabne dozvole je trenutno u tijeku, a službena primopredaja očekuje se do kraja ovog mjeseca. Projekt je također obuhvatio nabavu suvremenih strojeva za drobljenje, prevrtanje i prosijavanje biootpada, čime se postiže učinkovito razdvajanje i obrada materijala. Puštanjem u pogon ovih strojeva, očekuje se smanjenje odlaganja na odlagalištu Dubravica od oko 2.500 tona biootpada godišnje, što će značajno doprinijeti smanjenju pritiska na postojeće odlagalište.

Zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projektantskom uredu PANGEO Projekt d.o.o., te svim partnerima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu. Sve aktivnosti mogu se pratiti na web stranici projekta: www.kompostana-metkovic.eu

Projekt Izgradnja kompostane Metković traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti 3.241.761,09 €, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 50 posto, a preostalih 50 posto je iz vlastitih sredstava Čistoće Metković d.o.o.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Čistoće Metković d.o.o. i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

logotipi kompostana

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

Pročitajte još

Usklađene plaće zaposlenih u vrtićima s plaćama u školama i upisana pločanska djeca

Dulist

ŠOBER O KONKURENCIJI NA AERODROMU Prioritet će nam biti očuvanje stalnih radnih mjesta!

Dulist

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist