Županija

KOMENTAR MARKO MUJAN Pitaj svaki kamen našeg grada Dubrovnika

marko mujan002

Bilo je vrijeme kad se provodila selekcija u Oružanim snaga Republike Hrvatske, na posljetku kad je došo SDP, onih koji su u njima potrajali najduže. Naravno što si prije izašao to bi bolje prošao, a preostali “dugovječni” neki naprasno ispraćeni, neki ostavljeni sve po kriterijima posluha. S jednim od takvih suboraca, a uvijek naših istoznačnih za samobitnu Hrvatsku, izmijenio sam misli vezano za pokliče iz meni takvog nepoznatog Sarajeva, oko Thompsonove nove pjesme, što je potakla službeno Sarajevo na ponavljanje famoznog stava kako je Hrvatska “izvršila agresiju na BiH”.

Postoje nepobitne činjenice, koje smo mi tadašnji “graničari” osjetili iz, i od BiH, na vlastitim kostima. Republika BiH je što napala, što prešutjela pružanje političke pomoći agresiji, a rahmetli Alija reko da BiH nije napadnuta kad je sravnjeno (i pobijeno tko nije umakao) selo Ravno, valjda jer su nas napadali “JNA” (kasnije isti i Armije BiH oficiri). BiH je tada pružila “vrhunsku” medijsku i logističku potporu, na posljetku ustupila i teritorij Srbiji (u to vrijeme svima s petokrakama, pa i na šubarama)  za provođenje agresije na Republiku Hrvatsku. Eto tada Hrvatsku napadala braća? Srbi i Bošnjaci a “mi gluhi, slijepi, nijemi” …. malo sutra.

Dubrovnik nam je napadnut iz Trebinja, na Banovinu se napalo iz Banja Luke, Slavonski Brod iz Bosanskog Broda, to su sve teritoriji BiH, (ne iz RS, jer je ona ustrojena tek u Daytonu), a u agresiji su, ponavljam, sudjelovali građani Srbi i Bošnjaci (među njima veliki broj oficira JNA, koji su kasnije zauzeli zapovjedne dužnosti u Armiji BiH).

Nisu bojišnicu izravno osjetili Predsjednik RH, Vlada RH i sve institucije RH, ali sve ovo moraju znati kad nastupaju u odnosima prema Republici BiH, kao i Crnoj Gori, koju se na žalost nastoji posrbiti, kako nije dostatno visokoj politici “rješavanje” vanjskih odnosa zabranom dolaska nekolicini četnika i mudžahedina u RH.

Prema konvenciji UN svaka država ima pravo vojno i oružano, ući u teritorij države iz koje se na nju (u slučaju Hrvatske na njoj) provode ratna djelovanja. Možda se ne zna ali imali smo namjeru to napraviti nakon prvoga napada na Čepikuće, no nismo uspjeli iz nekih objektivnih razloga. Tko zna možda bi bolje prošli starčad na Trebinji i u Ravnom da smo tamo došli (nas šaka “jada”), jer i onako su civili grdno prošli ni krivi ni dužni (nije bio rat?!? u BiH govorio je Alija, ali sin bi i te kako općinu Ravno u BiH unitarizaciji).

Primjera ima i nitko se ne čudi kad je Izrael izašao na Golansku visoravan, Turska ušla u Siriju i Irak, pa i danas, kada Ukrajina ima pravo i tuče vojne ciljeve u Rusiji. Naravno da se to dopušta do određene dubine teritorija, koja osigurava sigurnost stanovnika vlastite.

Na žalost naše institucije ne nastupaju suvereno u kreiranju vanjske politike, Stipi Mesiću ili Vesni Pusić nema se tko suprotstaviti iz HDZ ili DP, i postaviti stvari na pravo mjesto. Dobro je igrati igru ako to treba, ali isto tako kad i zaustaviti  političko – kalkulantske sheme, pomalo već farse, na hrvatskoj političkoj sceni. Dočim Vlada RH i zauzme naoko oštriji stav prema Srbiji, na put se tamo spreme Milorad Pupavac (SDSS) i Zoran Milanović (Predsjednik RH) gladiti stvar, isto je s BiH i Crnom Gorom, samo tamo za sad u čijoj? Crnoj Gori nema Pupovca. Pri tom nije bitno tko je Predsjednik RH, Mesić, Josipović, Grabar ili Milanović, s druge strane ako je predsjednik Vlade RH iz HDZ ili SDP, bude samo obrnuto u slučaju da taj Predsjednik RH, zauzme oštriji stav. Tko bi doli taj ode gori, tko je doli bude još gori. Jadna naša suverenosti. No da se vratimo meritumu.

BiH je podijeljena na dvije federalne jedinice i distrikt Brčko. Teritorij BiH je jedinstven prostor i s tog teritorija Srbija i BiH su izvršile agresiju na RH. BiH je priznata u svojim granicama de facto i de jure, i ona je postojala i postoji juridički, internacionalno je međunarodno priznata država. U to vrijeme 1991.godine BiH je predstavljalo trojno predsjedništvo, a tako je i danas.

Pokretanje dodatne agresije od Armije BiH, na teritorij Srednje Bosne, koja je pod kontrolom HV, a ne napad prema Srebrenici, Žepi i kretanje u deblokadu Sarajeva (što je znao, ali naknadnom pameću nije i odobrio rahmetli Alija), koje sam trebao biti sudionik, pače je izravno i voditi. Sve ovo dodatno potkrjepljuje, tezu o prikrivenoj Bošnjačkoj politici, koja je vođena s ciljem očuvanja neke vazda dragog im Tite mile Jugoslavije, tako i sudjelovanja BiH, u početnoj agresiji na RH.

Protiv Republike Hrvatske upotrebljena su sva moguća, nemoguća i nedozvoljena sredstva, kako bi bila poražena i prisiljena na kapitulaciju u vojnom i političkom smislu, uz odricanje od prava na državnost, koja je u pravoj punini i danas trenutno upitna, ali bit će ona Domovina i Hrvatska.

Nametnut od “poštene” svjetske diplomacije, embargo na oružje, peta kolona u doušničko – novinarskoj mreži i režiji UDBE i KOS-a, uz elemente otvorene agresije Srbije, Crne Gore i BiH, uz ekonomsko iscrpljivanje, uz bratsko zbrinjavanje 500.000 Bošnjačkih izbjeglica.

Hrvatska je napravila čudo u uvjetima nemogućeg stanja nametnutih okolnosti, našavši se u položaju borbe za golo preživljavanje. Obrana vlastitog i života svojih najdražih, obitelji, sunarodnika je osnovno ljudsko pravo i ne postoji sredstvo obrane koje se ne smije upotrijebiti, zvalo se to i ulazak vojske na teritorij države koja je agresor na RH.

Zahvaljujući Bogu, žrtvi Hrvatskih branitelja i mudrom vodstvu prvog Hrvatskog Predsjednika RH Dr. Franje Tuđmana, pametnoj ulozi Hrvatske Crkve pod vodstvom Kardinala Franje Kuharića izborismo državu i slobodu, kako je to bila volja naroda Republike Hrvatske.

Za kraj rečenica za “promišljanje” iz obrane Andrije Artukovića, Hrvatska je imala pravo svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima zaštiti svoj teritorij i državnost. Svi Božji i međunarodni zakoni dozvoljavaju silu, silom iskorijeniti i klinom, klin izbiti. Koji je proročki Antu Nobilu rekao kako on moguće neće vidjeti Hrvatsku, onu koju danas Bogu hvala gleda Nobilo.

Svi odgovorni, koji danas upravljate i vodite Republikom Hrvatskom, dajte pokažite više odlučnosti u obrani suvereniteta i nametnite se snagom, kako se znate nadimati, stalne članice EU i NATO saveza u zaštititi istine i Hrvatskih interesa. Nemojte muljati jednomu od istinoljubivih sinova s upitom u kojemu je kontekstu braniteljima Hrvatske rekao da je Bog uz Hrvate i da budu za Dom(ovinu) spremni, jer je jasno kako je Mato Franković govorio o Domovinskom ratu i o budućnosti Hrvatske. Budete li Mata tako nikako propitivali i “sudili” sebe ćete pred porotu Naroda, a i onako ste zbog šteta nanesenih toj “poroti”više manje većina procesuirani po (za sad) vašim sudovima, neki otišavši u ropotarnicu, neki na putu. Bit ćete bolji, ili bi bili pošteniji s većim primanjima?!?

Čast onima koji su drugačiji i ne dopuštaju s pomoću Boga da se razigrate u igri za vlastitu “sreću”i prokockate nam Majku!!! Hrvatsku!

Ustreba li protiv svakoga zla pa i ovisnosti od igara na sreću… Za Dom – U boj.
Slava Bogu.

Marko Mujan

Pročitajte još

Usklađene plaće zaposlenih u vrtićima s plaćama u školama i upisana pločanska djeca

Dulist

ŠOBER O KONKURENCIJI NA AERODROMU Prioritet će nam biti očuvanje stalnih radnih mjesta!

Dulist

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist