Zanimljivosti

Komemoracija na Domobranskom groblju

domobrani1

U povodu 68. obljetnice stradanje Hrvata tijekom i nakon Drugog svjetskog rata Dubrovčani su dostojanstveno obilježili Spomendan na sve žrtve Bleiburga i Križnog puta polaganjem vijenaca kod Križa na Domobranskom groblju u Gospinom polju.

 
Komemoraciji su uz molitvu koju je predvodio don Željko Kovačević, župnik župe sv. Mihajla, nazočili predstavnici Udruga proisteklih iz  Domovinskog rata, predstavnici Dubrovačko neretvanske Županije i Grada Dubrovnika.
 
– Inače, odlukom Sabora RH tradicionalno se svakog 15-tog svibnja obilježava tužan spomen na završetak Drugog svjetskog rata i vrijeme kada su stotine tisuća Hrvata, bježeći od komunzma i nakon predaje savezničkoj vojsci kod Bleiburga, da bi ih Englezi na prijevaru izručili jugoslavenskim partizanima. Tada su počinjeni strašni zločini nad više stotina tisuća razoružanih vojnika, domobrana i ustaša, civila, žena i djece, koji su ubijani na prostorima od Bleiburga, Dravograda, Kočevskog roga, Maceljske šume, Barbarinog rova, Jazovke i brojnih drugih stratišta u kolonama smrti i nepreglednog Križnog puta.
 
 U spomen na sve ubijene, dubrovački domobrani se klanjaju žrtvama komunizma.
 
Za Hrvatsku uvijek! – stoji u priopćenju kojeh postpisuje tajnik Nevenko Bilobrk.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1789. Život tragično skončao Luka Sorkočević

Dulist

POČELI SU ČIČIMCI Znate li za što se sve koristi ovaj ukusni plod?

Dulist

ELITA NA JAVNOJ GARAŽI Bentley, Ferrari, Aston Martin

Dulist