Grad

KOLIKO JE DUBROVAČKIH PROJEKATA ZAUSTAVILA DVOGODIŠNJA KRIZA? Parkovi, igrališta, ceste… Odgođeno zbog pandemije!

park pile01

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, koja nam je posljed­nje dvije godine promijenila živote, utjecala je na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Turizam je, posebno u Dubrovniku, gradu u kojemu je on  glavna gospodarska grana, zastao, a posljedično je došlo i do slabijeg punje­nja gradskog proračuna. Stoga se, uz poduzimanje mjera štednje, podosta projekata moralo staviti sa strane.

-Puno projekata je na čekanju.  Nemamo novaca za financirati ih vla­stitim sredstvima. Sve će doći na red kad se stanje popravi – rekao je počet­kom ovog tjedna gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima.
Čokolino na redu u – listopadu!

Odlučili smo stoga ‘protresti’ dio gradskih projekata i vidjeti u kojoj su pojedini od njih fazi. Za to nam je poslužilo gradonačelnikovo izvješće iz druge polovice 2019. te ono s kraja 2021. godine. Na samom početku dotaknut ćemo se za stanovnike Čokolina dugogo­dišnjeg problema – Ulice dr. Vladka Mačeka, koja već neko vrijeme čeka svoje uređenje. Stanje je svakako pogoršala teška mehanizacija potrebna za gradnju Osnovne škole Montovjerna. Kad se njena gradnja dovršila, očeki­vao se početak sanacije prometnice, ista se najavljivala u 2020. godini, no to se do danas nije dogodilo.

Razlog je – koronakriza.

— Uređenje Ulice dr. Vladka Mačeka nije se do sada realiziralo zbog situa­cije s pandemijom Covida 19, a zbog smanjenja ukupnih troškova na prora­čun Grada Dubrovnika, a sve u svrhu osiguranja financijske stabilnosti Grada – odgovoreno nam je nedavno iz Gradske uprave. Prema najnovijim informacijama, njeno bi uređenje na red moglo doći u listopadu ove godine.

park n ride osojnikPreko Aglomeracije do novog asfalta

Pandemija je, vjerujemo utjecala, i na uređenje ostalih gradskih promet­nica, odnosno onih čiji pojedini dijelovi ‘vape’ za novi slojem asfalta. No, doznali smo kako nas s jeseni čeka kopanje po cijelom gradu zbog početka realizacije velikog projekta Vodovoda – Aglomeracije. Tada će dio cesta dobiti i novi asfalt.
— Veliki posao je pred nama. Očekuje nas puno kopanja, puno nezadovolj­stva i buke, ali nakon toga imat ćemo
uređenu vodoopskrbnu i kanalizacij­sku mrežu. Aglomeracija obuhvaća značajan broj ulica. Zbog kopanja će se uništiti postojeći asfaltni zastor te će se ulice morati vratiti u prvobitno stanje, što omogućava novi asfalt pa se na taj način novac ne baca i ne rasipa – rekao je Franković gradskim vijeć­nicima tijekom preraspodjele inače namjenskih sredstava komunalnog doprinosa i komunalne naknade na druge potrebe proračuna. U prvom redu na socijalna davanja za sugra­đane. Inače, korištenje dijela naplaće­nih sredstava komunalnog doprinosa i komunalne naknade za druge namjene omogućila je jedinicama lokalne samo­uprave Vlada RH tijekom pandemije.

Tamarić preko EU fondova

Stanovnici Mokošice dugo godina čekaju na početak izgradnje ceste na području Tamarića. Građevinska dozvola konačno je ishođena prije godinu i pol dana, a u tijeku je proces izvlaštenja. Inače, nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostra­nim nogostupom i pripadajućom infra­strukturom unutar trupa prometnice, a spaja Osnovnu školu Mokošica s neraz­vrstanom cestom Lozica – Mokošica – Komolac – Sustjepan.

park zrtava s dakseIzgradnjom spojne ceste unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezati novoplanirani urbani prostor u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Zahvat uve­like rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgrad­njom ove ceste osigurati i uredno pro­metovanje do škole. S obzirom da procijenjena vrijednost ove važne inve­sticije u cestovnu infrastrukturu iznosi 24,2 milijuna kuna, Grad se planira javiti na jedan od predstojećih natje­čaja za financiranje sredstvima iz EU.

‘U sedam godina od idejnog rješe­nja do idejnog projekta’

I stanovnici Kineskog zida odavno slu­šaju o projektu ceste iza zgrada. Kako se iščitava iz izvješća o radu gradona­čelnika u 2019. godini, napravljeno je idejno rješenje i geodetski snimak postojećeg stanja terena iza stambe­nih zgrada. U izvješću pak iz druge polovice 2021. godine navodi se kako je izvršena novelacija idejnog rješenja u odnosu na 2015. godinu radi uskla­đenja s novim zakonom. Ishođeni su posebni uvjeti i uvjeti priključenja te je u tijeku izrada idejnog projekta na temelju kojeg će se ishoditi lokacijska dozvola.
Vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor dotaknuo se ove prometnice na Gradskom vijeću.

— Primijetio sam da je cesta iza Kine­skog zida od 2015. od idejnog rješenja prevalila put do idejnog projekta. Bri­nem se kad ćemo doći do uporabne dozvole. Volio bih da se gorući problemi postave kao prioritet – rekao je vijećnik. Na to mu je gradonačelnik odgovorio kako je on na čelu Grada nepunih pet godina, a ne 7. Složio se s Caporom kako je sve dugo trajalo, ali je naglasio kako je tu postojao veliki pro­blem s visinama. ­
-Je li projekt trebao biti prije? Jest, kao i brojni drugi – dodao je grado­načelnik te istaknuo da se nada kako će ova cesta uskoro dobiti lokacijsku dozvolu.

Od parka u Pilama do Ulice Žrtava s Dakse

Neka bolja, odnosno financijski izdaš­nija vremena čeka Park u Pilama. Potrebu njegovog uređenja aktualizirao je upravo naš tjednik još 2019. godine. Upravo je ovaj park na samom ulazu u povijesnu jezgru, pisali smo tada, bio čest predmet razgovora naših sugrađana zbog nezadovolj­stva koje izaziva divljaštvo nesavje­snih pojedinaca, ali i neadekvatnog uređenja. Naime, ova jedna od najsta­rijih dubrovačkih javnih površina u večernjim satima uglavnom je služila kao okupljalište domaće, ali i strane mlađarije koja ovdje uživa u ispijanju alkohola, redovito za sobom ostavlja­jući plastične boce i krhotine stakla. Prostor je omiljen i među vlasnicima pasa čiji izmet korisnici poput djece ili umirovljenika u potrazi za razonodom i mirom od gradske vreve moraju pre­skakati. Nakon pisanja DuLista, Grad­ska uprava odlučila je park zaključavati u večernjim satima kako bi se spriječilo neprimjereno ponašanje, a krenulo se i u izradu projekta njegovog konačnog uređenja. U listopadu 2020. godine javnosti je predstavljen njegov budući izgled na temelju idejnog rješenja, nastalog na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje. Park je trebao doži­vjeti potpunu rekonstrukciju, a kra­jem 2020. godine najavljeno je kako će se izvođenju radova pristupiti u 2021. No, i to se odužilo. U međuvremenu je izrađena projektna dokumentacija te je ishođena potvrda glavnog pro­jekta. Sve je, dakle spremno za početak radova, osim, naravno financija.
U neposrednoj blizini ovog parka još jedna površina čeka svoje uređe­nje. Riječ je o parku ispod platana na Pilama, za kojega je također izrađena projektna dokumentacija te isho­đena potvrda na glavni projekt. Ovaj 3 milijuna kuna vrijedan projekt pred­viđa kreiranje nove oaze za odmor, a budući suvremeno oblikovani javni prostor dovest će i do rasterećenja posjetiteljima zagušenog šireg pro­stora Brsalja.

KRAJOBRAZNO RJESENJE Brsalje page 019Ovdje ćemo spomenuti i park u Ulici Žrtava s Dakse, za kojega se kra­jem 2020. godine izvijestilo kako je započeo postupak izrade projektne dokumentacije. Cilj projekta, naveli su tada iz Gradske uprave, jest dobiti uređeni park s diskretnom rasvjetom, opremljen funkcionalnom i ekonomič­nom urbanom opremom koji će posje­titeljima poslužiti kao zelena oaza za odmor, a posebno u vrućim ljetnim mjesecima kao mjesto prirodnog hlada. Stoga je poseban naglasak upravo na hortikulturnom uređenju. Prema izvje­šću gradonačelnika iz drugog dijela 2021., izrada projektne dokumentacije je u tijeku.

A igrališta?

Na sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Krešimir Marković potaknuo je pitanje uređenja igrališta na Konalu. U svom odgovoru, gradonačelnik Mato Fran­ković rekao je kako se razvija projekt njegovog uređenja, no kako se mora sjesti s konzervatorima radi defini­ranja smjernica. Sve kako ne bi došlo do uništavanja kulturne baštine. Pri­vest će se svrsi, dodao je, kad se steknu financijski uvjeti. Kad smo već kod igrališta, zbog pan­demije je odgođeno i igralište Ljubač. Izrađena je projektna dokumenta­cija izgradnje i opremanja ovog dječ­jeg igrališta, a procijenjena vrijednost radova i opremanja iznosi 450 tisuća kuna. Glavni i izvedbeni projekt s troš­kovnikom ima i dječje igralište i park Montovjerna, a projektom je predvi­đena rekonstrukcija igrališta s uređe­njem pješačkih staza i rasvjetom.

Nikako do dizala Pred Dvorom 1

Pregledavajući projekte iz gradonačel­nikovog izvješća, naišli smo i na onaj koji se tiče ugradnje dizala u zgradu Pred Dvorom 1. Dugo se godina pokušava realizirati ovaj projekt, kojim bi se osobama s invaliditetom omogu­ćio pristup Gradskoj upravi. No, njega zapravo nije, barem ne u samom začetku, zaustavila pandemija već nedostatak interesa izvođača za nje­govu realizaciju. Javna nabava je bila raspisana, ali nije bilo interesa. Stoga se, navodi se u zadnjem gradonačel­nikovom izvješću, odlučilo ponoviti postupak sukladno proračunskim mogućnostima. ­Projekt oko kojega se često u javnosti ‘lome koplja’ svakako jest azil za životinje na Grabovici. Još 2019. godine pisao je gradonačelnik vijećnicima kako se radi priprema dokumenta­cije za ishođenje građevinske dozvole. Tada je bilo izrađeno idejno rješenje, glavni projekt i troškovnici svih radova azila na Grabovici kapaciteta 350 pasa i 50 mačaka. U 2021. godini ističe se pak kako već izrađeni glavni projekt bilo potrebno novelirati u skladu s novim Pravilni­kom kojim se zahtijevaju veće povr­šine po životinji. To je obavljeno te je nadležnom tijelu predana nadopuna dokumentacije za ishođenje građevin­ske dozvole. ‘Na pragu smo ishođenja građevinske dozvole’, rekao je počet­kom tog tjedna Mato Franković.

dom umirovljenika 2

Čekaju se sredstva

Dio gradskih projekata čeka moguć­nost financiranja putem fondova Europske unije, a nekoliko ih je prijavljeno za financiranje u okviru Naci­onalnog programa oporavka i otporno­sti. Jedan od njih jest i rekonstrukcija i nadogradnja Dječjeg vrtića Pčelica, za koju se ishodila građevinska dozvola. Inače, ovaj gotovo 64 milijuna kuna vrijedan projekt (prema procjeni) podrazumijeva dogradnju i nadograd­nju vrtića s ciljem povećanja broja odgojno-obrazovnih skupina, a time i ukupnog kapaciteta broja djece. Nakon dogradnje Pčelica će imati prostore za ukupno 15 skupina, a broj djece bit će usklađen s pedagoškim standardom.

No, Franković nije zadovoljan uvje­tima natječaja Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. Rekao je to gradskim vijećnicima te izrazio boja­zan da će se ovaj projekt uspjeti finan­cirati u 100-postotnom iznosu iz tog programa. Iz istog izvora financiranja, nadaju se u Gradskoj upravi, trebao bi se reali­zirati i Park ‘n’ Ride sustav na Pobrežju, koji već neko vrijeme ima spremnu dokumentaciju. Inače, sustav uklju­čuje uređenje javnog parkirališta za osobna i taksi vozila te autobuse s prometnim priključkom na bivšu župa­nijsku cestu Ž6235 i javnim prijevozom do užeg središta grada. Predviđeno je ukupno 624 parkirališnih mjesta, kao i dva terminala za ukrcaj i iskrcaj put­nika iz autobusa.

dom umirovljenika 9Uređenjem Park ‘n’ Ride parkirali­šta, podsjetimo, Grad Dubrovnik će biti korak bliže planiranom ograniče­nju pristupa automobilima do granica kontaktne zone povijesne jezgre za sve osim za lokalno stanovništvo, što je jedan od ciljeva strateškog projekta Poštujmo grad. Za financiranje iz Nacionalnog pro­grama za oporavak i otpornost prijav­ljen je i Tenis centar Lapad, ali i dugo­očekivani dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. Dom ispod bolnice, rekao je gradonačelnik u odgovoru vijećnice Olge Muratti, vri­jedan je 100 milijuna kuna, a moći će smjestiti oko 200 korisnika. Uskoro se, rekao je očekuje raspisivanje natje­čaja za financijska sredstva. U skupinu projekta koji se planiraju financirati putem programa oporavka i otpor­nosti je i oborinska odvodnja u Ulici Andrije Hebranga. Izgradnjom kolek­tora, naveo je gradonačelnik u izvješću, omogućit će se prikupljanje oborinskih voda predmetnog područja te njihova dispozicija u more preko postojećeg ispusta oborinskih voda u luci. Proci­jenjena vrijednost radova je 12,5 mili­juna kuna, a pravomoćna građevinska dozvola izdana je krajem 2020. Sad očito preostaje jedino čekati, ne samo oporavak turizma, već i sred­stva iz europskih fondova, odnosno Nacionalnog programa za oporavak i otpornost kako bi se stvari ponovno pokrenule i kako bismo imali novi inve­sticijski val. No, budimo realni, nisu baš svi projekti zapeli zbog koronakrize i nedostatka financija. Ima i onih koji se godinama povlače po gradskim ladi­cama bez konkretnih pomaka naprijed.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 11. svibnja 2022.

Pročitajte još

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist