Zanimljivosti

KOJI GAF U maturalnom ispitu iz Hrvatskog Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

skola razred ucionica 3

Nedavno održani ispit iz Hrvatskog jezika na maturi izazvao je polemike zbog neprimijećene greške u jednom od zadataka. Prema službenom izvješću, glavni grad Turske naveden je kao Istanbul, umjesto Ankare. Ova pogreška, koja nije bila prepoznata ni tijekom procesa recenzije ispita.

Zadatak koji je izazvao kontroverze bio je 44. na ispitu, u kojem su maturanti morali zaokružiti rečenicu koja je pravopisno točna. Međutim, između četiri ponuđene rečenice, samo je jedna bila ispravno napisana: ‘Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske.’ Ostale rečenice nisu bile u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog početnog slova.

Hrvatski Državni zavod za mjeriteljstvo (NCVVO), koji je odgovoran za sastavljanje ispita, tvrdi da se u ovom zadatku ispituje isključivo jezična norma te da sadržaj rečenica ne bi trebao utjecati na pravopisnu točnost. Unatoč tome, nezadovoljstvo maturanata i stručnjaka raste jer se ovakve greške ne bi smjele događati u ispitu srednješkolske razine.

Ispit iz Hrvatskog jezika sastavilo je šest članova stručne radne skupine za Hrvatski jezik, koji su prošli metodološku i sadržajnu recenziju. Dodatno, ispit je pregledao još jedan srednjoškolski profesor kako bi se osigurala kvaliteta i točnost. Unatoč ovim mjerama, propust je ipak ostao neprimijećen navode na Srednja.hr

.

 

 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist