Grad

Koje se aktivnosti provode na sanaciji oštećenja Orlandovog stupa?

orlandov stup 9

Kako je prošlog ljeta najavljeno, nakon provedenih terenskih radova i održanih sastanaka stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu, djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda započeli su s pripremnim radovima za zahvat otpuštanja sile u njegovu centralnom trnu.

Pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje uređaja za praćenje ponašanja pukotina prilikom zahvata otpuštanja sile (reducirani monitoring) i preventivno-sigurnosno podupiranje stupa. Zahvat otpuštanja sile centralnog trna obavit će se postupno, u više etapa tijekom sljedećih mjeseci, a privremeni sigurnosni podupirači i reducirani monitoring na Orlandovome stupu bit će zadržani tijekom ljetnog razdoblja. Svi postupci će biti odrađeni prema smjernicama i zaključcima stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu u Dubrovniku.

Riječ je o jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina, navode iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Podsjećaju iz Grada, u radu stručnog tima sudjelovali su stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Stručni tim je razmotrio rezultate višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije te utvrdio dinamiku daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci. Temeljem interpretacije rezultata provedenih istraživanja, tada je i najavljeno kako će budući zahvati biti usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa.

Fotografije: Grad Dubrovnik, Hrvatski restauratorski zavod

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist