Kultura

‘Knjige pod stablima’ idu dalje, na redu su Cavtat i Gruž

knjige pod stablima 06072024 vlevi 0511

Dubrovačke knjižnice nastavljaju s cjelodnevnim programima ‘Knjige pod stablima’ koji će se održati 19. kolovoza u Cavtatu (Trg dr. Franja Tuđmana) i 20. kolovoza u Gružu (Park Luja Šoletića).

U Cavtatu program ‘Čitamo, slikamo’ za djecu počinje u 10 sati i traje sve do podne. Najprije će knjižničarke Dubrovačkih knjižnica čitati djeci ‘Priče u boji’, a zatim će muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox održati likovnu radionicu u suradnji s Kućom Bukovac. U slučaju da bude padala kiša program će se održati u Kući Bukovac.

U 19 sati održat će se predstavljanje knjige ‘(P)ostati zdrav’ pisca, predavača i sociologa Bruna Šimleše (Fraktura, 2021.) u kojoj holistički pristupajući zdravlju naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje. U slučaju da bude padala kiša program će se održati u Ogranku Cavtat (Zidine 6).
Bruno Šimleša (1979.) autor je knjiga popularne psihologije i duhovnosti. Knjiga ‘(P)ostati zdrav’, prva je u kojoj fokus stavlja na fizičko zdravlje. Uz ovu, objavio je deset knjiga, a ‘Ljubavologija’ i ‘U rukavicama mi je ionako prevruće’ bile su među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj. ‘Škola života’ izvorno je objavljena 2009. godine i prodana je u 15 000 primjeraka u Hrvatskoj. Diplomirao je sociologiju 2002. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a osim pisanja i držanja predavanja, vodio je emisiju ‘Svaki dan, dobar dan’ na Hrvatskoj televiziji.

Događanje u Gružu, također počinje u 10 sati programom za djecu ‘Čitamo, slikamo’ kada će Maja Šimleša, supruga Bruna Šimleše, predstaviti seriju od pet slikovnica o maloj žirafi Suli – ‘Suli u avanturi’ te slikovnicu ‘Slikobasne’ objavljene u izdanju Profila koje je ilustrirao akademski slikar Sven Nemet. Maja Šimleša završila je fakultet talijanskog i španjolskog jezika s književnošću, simultana je prevoditeljica u Europskom parlamentu. Odmalena je voljela slikovnice i knjige, a raznorazne priče i scenarije smišljala je i sama.  Nakon toga će umjetnici Marta Baće i Robert Kralj održati kreativnu radionicu za okupljenu djecu.
Program u Gružu završava u 19 sati kada će Bruno Šimleša, kao i u Cavtatu, predstaviti svoju knjigu ‘(P)ostati zdrav’. U slučaju da bude padala kiša jutarnji i večernji dio gruškog programa održat će se u Ogranku Lapad (zgrada Atlant Centra, 1. kat).

Tijekom cijeloga dana, u Cavtatu i Gružu, posjetitelji imaju priliku uživati u čitanju u hladu te birati među ponuđenim rabljenim knjigama. Svaka odabrana knjiga može postati dio njihove kućne biblioteke.
‘Knjige pod stablima’ je program kojemu je cilj promoviranje i poticanje čitanja, na raznim ‘zelenim’ gradskim i prigradskim lokacijama uz okupljanje malih i velikih čitatelja te zanimljivih i aktualnih gostiju iz svijeta književnosti.

Program se održava uz podršku Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte još

(FOTO) Predstavljena knjiga Srđana Gjivoja ‘Priča jednoga zarokaša’ u Sponzi

Dulist

(FOTO) NA TARACI REVELINA Sjajan duo oduševio festivalsku publiku

Dulist

Riječki klavirski trio održava koncert u atriju Kneževa dvora

Dulist