Politika

KNEŽEVIĆ O DORH IZVJEŠĆU ‘Centar ne podržava močvaru informacija, gdje je kaznena prijava protiv Frankovića’

viktorija knezevic

Stranka Centar oglasila se o Izvješće o radu DORH-a za 2023., naglasivši da neće podržati izvješće DORH-a jer, iako sadrži brojne brojke, ne pokazuje stvarnu sliku stanja u državi niti nudi rješenja.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u Saboru je predstavio Izvješće u kojem se navodi da je došlo do porasta priljeva predmeta na državna odvjetništva na svim razinama, odnosno državna odvjetništva su u prošloj godini primila 221.170 predmeta, što je za 10.009 novih predmeta (4,53 posto) više u odnosu na 2022. godinu. U tom razdoblju povećan je i broj riješenih predmeta, jer je tijekom 2022. riješeno njih 206.661, a u 2023. godini – 211.741 predmet (2,40 posto), piše Dnevnik.hr.

No, usprkos većem broju riješenih predmeta povećao se broj neriješenih predmeta kojih je na kraju 2023. bilo 9.390 više nego 2022. godine. U Izvješću DORH-a se također navodi kako je povećanje broja neriješenih predmeta posljedica činjenice da je zaprimljen znatno veći broj novih predmeta te da je stvarno prisutnih na radu bilo samo 79 posto od ukupno zaposlenih državnih odvjetnika, zamjenika i savjetnika.

Uz to, na broj manje riješenih predmeta također je utjecala činjenica da su tijekom 2023. državni službenici i namještenici provodili štrajk, a pravosudni dužnosnici provodili „mjere upozorenja.“ Usprkos tome, po prestanku štrajka i “Mjera upozorenja”, pojačanim intenzitetom rada i zalaganjem svih dužnosnika državnih odvjetništava bilo je naloženo ili neposredno provedeno 53.349 dokaznih radnji, što je 2,73 posto više nego 2022.

U strukturi koruptivnih kaznenih djela i u 2023. godini najveći udio od 89,80 posto odnosio se na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, za što je bilo prijavljeno ukupno 1.339 osoba. Potom slijedi kazneno djelo davanja mita zbog kojeg je prijavljeno 40 osoba te kazneno djelo primanja mita zbog kojeg je prijavljeno 30 osoba. Iza toga slijedi kazneno djelo trgovanja utjecajem za koje je prijavljena 21 osoba.

Saborska zastupnica Centra Viktorija Knežević priopćila je da ovakvo izvješće ‘nudi samo močvaru u kojoj se gušimo još od 90-ih, kada je pravosuđe sustavno uništavano da bi se provela pljačka države i građana’.

Banner 300x250 DU 1

– Izvješće sadrži stotine brojki o kaznenim prijavama, postupcima, broju osuđujućih presuda i dosuđenim kaznama. Međutim, ono najvažnije nije u tim brojkama, a to je koliko su ljudi koji obavljaju taj posao stručni, profesionalni i nezavisni – rekla je Knežević, dodajući da se Hrvatska ove godine svrstala uz države kao što su Gvatemala, Venezuela, Bolivija i Honduras, u kojima se prosvjedovalo zbog imenovanja državnih odvjetnika zbog sumnje da nisu stručni ni nezavisni.

Iako je Državno odvjetništvo, kako je pojasnila, institucija bez koje ni najbolji sud ne može osuditi notornog zločinca, njegov je posao, zbog tajnosti postupaka, redovito obavijen velom tajnosti, što otvara prostor za opstruiranje pravde.

– Prvi i omiljeni način za opstruiranje pravde je da se DORH bavi gomilom beznačajnih djela kojima samo puni statistiku. Kada zamahnu izvješćem pred Saborom, statistika pokazuje da oni nešto rade. Drugi način je namjerno pogrešno sastavljanje optužnica. Optužnice su formalni akti, a jedna mala greška, jedan pogrešan stavak, može biti dovoljan da cijeli slučaj padne na sudu. Treći omiljeni način rada Državnog odvjetništva je miješanje u političke procese – pojasnila je zastupnica, navodeći primjer iz Dubrovnika, gdje su tri kandidata za gradonačelnika iz redova opozicije procesuirana i izbačena iz utrke, dok kaznena prijava protiv aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića, zbog zlouporabe položaja, čeka u ladici državnog odvjetništva, gdje će ili zastarjeti ili biti odbačena.

– Istrage se miniraju u samim počecima zato što jedan mobitel, poput onog Josipe Rimac, može razotkriti cijelu zločinačku organizaciju i poslati je u povijest, kada bi se procesuirao na odgovarajući način. Tako će biti dokle god budemo gledali samo u brojke, predmete i zakone, a ne u ljude koji ih provode. Jer čak i loši zakoni u rukama stručnog i čestitog suca mogu biti primijenjeni kako treba. No, najbolji zakoni u rukama nesposobnih ili politički postavljenih osoba, poput Ivana Turudića, bit će korišteni da bi se sustav još više pokvario – zaključila je Knežević.

Pročitajte još

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ O UČESTALOM PADU CEZIH-A Tko će snositi odgovornost?

Dulist

Nardelli se povlači, Đuro Lonza HDZ-ov kandidat za župskog načelnika

Dulist

Andro Vlahušić: Prodano je 80 tisuća Dubrovnikpassa, te se zaradilo tri milijuna eura

Dulist.hr