Kultura

KNEŽEV DVOR Glazbena poslastica Monike Leskovar i Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra i proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar nastupiti će u atriju Kneževa dvora u utorak 20. lipnja i ujedno zaključiti ciklus Dubrovačko glazbeno proljeće.

Na programu koncerta je Gudački kvintet u C duru, posljednje komorno djelo Franza Schuberta. Nastalo je nekoliko tjedana prije skladateljeve smrti, a smatra se jednim od najvažnijih komornih djela ikad. Koncert će započeti u 21 sat.

Gudački kvartet čine članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ujedno vođe svojih dionica u orkestru: Đana Kahriman, violina; Iva Vukić, violina, Šimun Končić, viola i Mihaela Martinović, violončelo.

Violončelistica Monika Leskovar skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine kada je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja. Koncertirala je u Japanu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu te Australiji, surađivala s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog. Od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist